Fransa’da otuz yıl sonra ilk kadın başbakan Elisabeth Borne oldu

İstifa eden başbakan Castex'in ardından atanan ve hükümeti kurmakla görevlendirilen mevcut Çalışma Bakanı Elisabeth Borne, modern Fransa'ın ikinci kadın başbakanı oldu.

Fransa Başbakanı Jean Castex‘in istifasının ardından atanan Elisabeth Borne, ülkede 30 yılın ardından ilk kadın başbakan oldu.

Elysée Sarayı‘ndan yapılan açıklamada, Castex’in kendisinin ve hükümetinin istifasının ardından mevcut Çalışma Bakanı Borne’un Başbakan olarak atandığı ve yeni hükümeti kurmakla görevlendirildiği belirtildi.

Borne göreve başlarken, “Bu görevi Fransa’daki tüm küçük kızlara, onlara ‘hayallerinin peşinden git’ demek için adıyorum. Toplumumuzda kadının yeri için verilen mücadeleyi hiçbir şey durdurmamalıdır” dedi.

Devlet bakanlıkları, üst düzey kamu hizmeti, kamu idaresi ve devlet işletmelerinde  kariyere sahip bir mühendis olan 61 yaşındaki Borne, artan enflasyonun arka planı ve Ukrayna‘daki savaş dşünüldüğünde karmaşık bir dönemde görev yapacak.

Fransa 5’inci Cumhuriyeti’nin ikinci kadın başbakanı olan Borne, Macron’un ilk cumhurbaşkanlığı dönemind Ulaştırma Bakanı (2017-2019), Ekoloji Bakanı (2019-2020) ve ardından Çalışma Bakanı (2020-2022) olarak görev yapmıştı.

Fotoğraf: Christophe Ena / AP

Borne, Mayıs 1991’den Nisan 1992’ye kadar Sosyalist cumhurbaşkanı François Mitterrand döneminde kabineye 11 ay başkanlık eden Édith Cresson‘dan bu yana ilk Fransız kadın başbakanı.

Hükümetinde eşit sayıda kadın ve erkek bulunan Macron, buna rağmen çoğunlukla erkek danışman grubuyla çalıştığı için eleştirilmişti.

Cresson, Borne’un atamasıyla ilgili görüşlerini “Gerçekten başka bir kadının o pozisyonda olmasının zamanı gelmişti. Borne’un çok fazla deneyime sahip olağanüstü bir insan olduğunu biliyorum. Bence bu çok iyi bir seçim” şeklinde dile getirdi.

Borne’nin ilk görevi, planlı emeklilik planını hayata geçirmesi için önümüzdeki ay yapılacak seçimlerde parlamento çoğunluğunu kazanması gereken Macron’un merkez grubunu yönetmek.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR