DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlıkUncategorized

‘Fransa’da ortaya çıkan yeni Covid-19 varyantı PCR testlerinde tespit edilemiyor’

0

Fransa‘nın Bretagne bölgesinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs varyantının PCR testinde tespit edilemediği açıklandı. Fransız Bölgesel Sağlık Müdürlüğü, yeni mutasyonun sekiz kişide ortaya çıktığını duyurdu. 

Yapılan PCR testlerinde, virüsün tespit edilemediğini belirten yetkililer, buna karşın yapılan ilk araştırmalar sonrası söz konusu varyantın orijinal virüsten daha bulaşıcı veya öldürücü olmadığını kaydetti. 

Sağlık Genel Müdürlüğü, söz konusu sekiz kişinin Covid-19 enfeksiyonunu düşündüren tipik semptomlar gösterdiğini ancak nazofaringeal örneklerde RT-PCR testlerin sonucunun negatif çıktığını; seroloji veya derin solunum örneklerinde ise PCR testlerin pozitif çıktığını ifade etti.

Bu durumda burundan yapılan klasik PCR testleri, yeni varyantı tespit edemiyor. 

Birleşik Krallık varyantı da yayılıyor

Sağlık Genel Müdürlüğü, doktorlara gönderdiği yazıda, “bu varyantın alt tanıya yol açan virolojik testler tarafından tanınmamasına neden olup olmayacağını belirlemek için çalışmalar yürütülüyor” ifadelerine yer verdi.

Fransa’da vakalar artmaya devam ederken, Başbakan Jean Castex geçen hafta, Birleşik Krallık kaynaklı Covid-19’un mutasyonlu türünün vakaların yüzde 60’ını oluşturduğunu ifade etmişti.

Tehlikeli varyantlar çoğalıyor

Sars-Cov-2 virüsü, geçen yıl ortaya çıktığından beri çok sayıda mutasyon geliştirdi. Bunlar arasında en tehlikeleri ise Birleşik Krallık, Brezilya ve Güney Afrika varyantları. 

Birleşik Krallık’ta geçen eylülde tespit edilen varyantın orijinal virüsten yaklaşık yüzde 50 daha bulaşıcı olduğu düşünülüyor. İngiliz varyantı, Türkiye‘de de yaygın olarak görülüyor. 

İlk olarak ocak ayında Brezilya Amazonlarını ziyaret eden bir Japon gezginde tespit edilen Brezilya varyantının da orijinalinden daha bulaşıcı olduğuna ve dünya çapında yayıldığına dikkat çekiliyor. Mevcut koronavirüs aşılarının bu varyanta karşı etkili olamayacağı yönünde bazı endişeler de bulunuyor. Ancak aşı üreticisi firmalar, İngiliz ve Brezilya varyantına karşı aşıların kolaylıkla uyarlanabileceğini söylüyor. 

Aralık 2020’de Doğu Cape eyaletinde ortaya çıkan Güney Afrika varyantının ise daha öldürücü olduğu ve bazı aşıların etki etmediği belirtiliyor. Güney Afrika hükümeti, Oxford/AstraZeneca koronavirüs aşısının kullanımını askıya alan ülkeler arasındaydı. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.