DünyaManşet

Fransa’da kabine değişikliği: François de Rugy, Hulot’nun istifasıyla boşalan çevre bakanlığına getirildi

0

Fransa’da iki bakanın beklenmedik istifasının ardından, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron kabinede değişiklik yaptı. Fransa parlamentosunun alt kanadı Ulusal Meclis’in başkanı François de Rugy, Nicolas Hulot’nun istifası ile boşalan çevre bakanlığına getirildi.

Popüler bir siyasetçi olan 63 yaşındaki Hulot, çevre ve iklimlerin korunması yönünde yeterince ilerleme sağlanmadığı gerekçesiyle geçen hafta istifa etmişti.

Daha önce Yeşiller Partisi Meclis Grup Eski Eşbaşkanlığı görevini üstlenen Fransa’nın yeni Çevre Bakanı 44 yaşındaki de Rugy, 2017 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Sosyalist Parti’de yapılan ön seçimlerde aday olmuş, ancak ön seçimleri geçememesinin ardından Macron’u desteklemişti.

François de Rugy kimdir?

Fransız siyasetçi Rugy Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü’nden 1995 yılında mezun oldu. 1991 yılında Brice Lalonde’un Ekoloji Nesli partisine üye oldu ve 1994 yılında partiden ayrıldı. 1997 yılında Yeşiller’e üye oldu. 1997 Fransa genel seçimlerinde Jean-Marc Ayrault’nun karşısına aday olarak çıktı ancak seçimleri kaybetti. 1997-2002 yıllarında Meclis Radikal-Yurttaş ve Yeşil Grubun (RCV) genel sekreter yardımcısı oldu. 2001 yılında Nantes Belediye Başkanı Jean-Marc Ayrault’nun ulaşımdan sorumlu yardımcısı oldu. François de Rugy 2007 yılı itibarıyla Loire-Atlantique milletvekili oldu. 2007-2012 yıllarında Cumhuriyetçi, Demokrat Sol Grup kontenjanından meclis başkanlık divanında sekreter olarak görev aldı. Ayrıca Yeşiller Meclis’te 2012 yılında grup kurunca grubun eş başkanı oldu. 27 Haziran 2017 tarihinde Meclis Başkanı seçildi.

Fransa’nın yeni Çevre Bakanı François de Rugy

Yeni Spor Bakanı Rumen asıllı Maracineanu

Hulot gibi popüler bir siyasetçi olan Spor Bakanı Laura Flessel’in istifasının ardından ise spor bakanlığına 43 yaşındaki Rumen asıllı eski yüzücü Roxana Maracineanu atandı. Salı günü görevi bıraktığını açıklayan 46 yaşındaki Flessel’in istifasının da sürpriz olduğu belirtildi. Fransa’ya bağlı Guadeloupe doğumlu eski dünya eskrim şampiyonu Flessel, “kişisel nedenlerle” istifa ettiğini açıklamış, ancak ayrıntıya girmemişti.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Macron’un yeni bakanları Başbakan Edouard Philippe’nin önerisi ile atadığını belirtildi.

yeni Spor Bakanı Roxana Maracineanu

Macron’un popülaritesi düşüyor

Fransa’da Mayıs 2017’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasının ardından geniş kitlelerin destek verdiği Macron’un popülaritesini yitirmeye başladığı belirtiliyor. Macron’un koruması Alexandre Benalla’nın 1 Mayıs gösterilerinde bir protestocuyu dövdüğü görüntülerin ortaya çıkmasıyla yaşanan skandal, Macron’u zor durumda bırakmıştı. Bunun yanı sıra Euro Bölgesi’nin en büyük ikinci ekonomisi olan Fransa’da ekonomik büyümenin bu yıl beklenenin altında kalması ve işsizlik oranının son zamanlarda düşürülememesi de Macron’u zora sokan nedenler arasında gösteriliyor. Fransa’da Ifop-Fiducial araştırma şirketi tarafından yapılan bir anket de, Fransızların sadece yüzde 31’inin Cumhurbaşkanı Macron’dan memnun olduğunu ortaya koydu.

 

(DW Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.