DünyaManşet

Fransa’da eylem sırası öğrencilerde

0

Fransa’da öğrenciler bugün, hükümetin emeklilik reformuna karşı yürütülen harekete destek vermek için, ülke çapında gösteriler düzenleyecek.

12 petrol rafinerisinde işçilerin grevlere son vermesi ve Marsilya’da çöp toplayıcılarının grevi askıya alma kararından sonra, eylemlere katılım düzeyinin hareket açısından önemli bir sınav olacağı belirtiliyor.

Parlamentonun yarın oylanması bekleniyor.

Perşembe günü içinse, ülke genelinde grev çağrısında bulunulmuştu.

Oylamada, minimum emeklilik yaşını 60’dan 62’ye çıkartan reformun onaylanması bekleniyor.

Paris’teki BBC Muhabiri Christian Fraser, öğrencilerin sömestr tatilinde olmalarına karşın reforma karşı ülke çapında gösteriler planladığını söylüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, tasarının yasalaşması ve 10 günlük okul tatiliyle gösterilerin ivme kaybetmesini umuyor.

Önemli sınav

Ancak muhabirimiz, öğrencilerin Sarkozy’nin umutlarını boşa çıkarmaya çalışacağını ve katılım düzeyinin muhalif hareket için önemli bir sınav olacağını belirtiyor.

Dün, ülkedeki 200 yakıt deposunun tümündeki grevlere son verdirilmişti.

Sendikalar da, Marsilya’daki çöp toplayıcılarının iki haftadır süren grevlerine bugün son vermeyi kararlaştırdığını duyurdu.

Ancak Fraser, yedi petrol rafinerisinin hala kapalı, yedek petrol ve mazot stoklarının da tükenmek üzere olduğunu söylüyor, rafineriler açılmadan da ülkenin haftasonuna doğru daha ciddi bir yakıt kriziyle karşı karşıya kalabileceğini belirtiyor.

Hükümet, grevlerin ülkenin ekonomik krizden çıkışına zarar verdiğini savunuyor.

Maliye Bakanı Christine Lagarde grevlerin ekonomiye günde 400 milyon Euro’ya mal olduğunu söyledi.

Sarkozy ise, ülkenin yaşlanan nüfusu ve büyüyen bütçe açığı nedeniyle emeklilik reformunun ‘kaçınılmaz olduğunu’ savunuyor. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.