Dünya

Fransa’da Cantona cumhurbaşkanlığına aday

0

İngiltere Premier Lig takımlarından Manchester United‘ın eski futbolcularından Fransız Eric Cantona Fransa cumhurbaşkanlığına aday olabileceğini açıkladı.

 

Fransızların efsanevi futbolcularından Eric Cantona ilk turu bu yıl nisan ayında yapılacak olan Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olabileceğini söyledi.

Bu amaçla belediye başkanlarına gönderdiği mektupta gençlere az fırsat tanındığını, sosyal adaletsizliğin çok fazla, acımasız ve sistematik olduğunu belirten Cantona’nın aday olabilmesi için Fransa’daki sisteme göre 500 belediye başkanının imzası gerekiyor.

Cantona aday olmayı başarırsa rakipleri seçimlerde en kuvvetli aday olarak gösterilen Sosyalist Francois Hollande ve şimdiki cumhurbaşkanı Sarkozy olacak. İlk tur seçimlerin ardından yapılacak mayıstaki ikinci tura sadece iki aday katılacak.

“Kansız devrim”

Cantona yaklaşık bir yıl önce de yaptığı bir çağrıyla gündeme gelmişti. Cantona ekonomik ve sosyal devrim çağrısı yapmış, “kansız devrim”in bankalardan başlayabileceğini söylemişti.

Kasım 2010’da Avrupa’da eylem yapan öğrencilere ve kamu çalışanlarına daha gelişmiş eylemler yapmaları yönünde çağrıda bulunmuş, pankart ve sloganlarla yapılan eylemlerin modasının geçtiğini söylemişti. Cantona’nın önerisi bankaların hedef alınması, herkesin parasını bankalardan çekmesiydi.

Devrim başlatmak için silah alıp öldürmeye başlayamayız, diyen Cantona, sistemin bankaların iktidarı üzerine kurulu olduğundan hareketle sistemin bankalar üzerinden imha edilmesi gerektiğini savunmuştu. ”Üç milyon, on milyon insan parasını çeker, bankalar çöker, ortada bir tehdit de yok, kan da. Alın size devrim.”

Cantona çağrısında, 7 Aralık’ta tüm Fransızlar’ın bankalardaki paralarını çekmesini, ekonomik krizi başlatan “kokuşmuş” bankaları çökertmesini istemişti.

Cantona’nın çağrısı internet ortamında karşılığını buldu, ancak 7 Aralık’ta eyleme beklendiği kadar katılım olmadı. Oysa finans dünyası Cantona’nın çağrısını önemsemez gibi görünse de Avrupa Birliği’nin maliye bakanları onu “sorumsuzluk”la suçlayıcı açıklamalar yapmaktan geri kalmamıştı.

Eric Cantona’nın çağrısından aylar sonra, ABD’de başlayan ve Avrupa’ya yayılan “işgal et” eylemlerinin de hedefi aynı oldu: Finans sektörü.

İngiltere’de en sevilen Fransız

İngiltere’de Manchester United’ta futbol oynadığı dönemlerde ülkede tüm zamanların en sevilen Fransız futbolcusu olarak da tanınıyordu Eric Cantona. Kamerasını işçi sınıfına çevirmesiyle de bilinen yönetmen Ken Loach, Looking For Eric (Hayata Çalım At) adlı filminde sözünü Manchester United taraftarlarının Cantona fanatikliğini merkeze alarak söylemişti. Cantona bu filmde kendisini oynadı.

Cantona’nın Fransa’da herhangi bir partinin desteğinden yoksun biçimde bağımsız olarak cumhurbaşkanı seçilme şansı zayıf görünüyor. Günün birinde Manchester belediye başkanlığına aday olursa o başka…

(Bianet)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.