Fransa‘da İslam ve Müslümanları hedef aldığı gerekçesiyle eleştirilen “İslamcı ayrılıkçılıkla mücadele” yasa tasarısı Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.
Yasa tasarısı 2 Ekim tarihinde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından sunulmuştu. Bakanlar Kurulu’nun onayının ardından tasarı, 2021 yılında parlamentonun oyuna sunulacak.
İslami radikalizmle mücadele için araçlar sağlamayı amaçlayan yasa, ülkede yaşayan Müslüman toplumu hedef aldığı gerekçesiyle eleştiriliyor. Eleştirilere cevap veren Başbakan Jean Castex, “Bu yasa dinlere karşı bir yasa değil, özellikle Müslüman dinine karşı bir yasa değil. Dini fanatizm ile mücadele ve kurtuluş yasasıdır” ifadelerini kullandı.
Uzun süredir gündemde
Euronews Türkçe’nin aktardığına göre yasa ekim ayında Fransız öğretmen Samuel Paty‘nin başının kesilerek öldürülmesi sonrasında, “İslamcı ayrımcılıkla mücadele” yasası yoğun bir şekilde gündeme otursa da, yasanın hazırlıkları bir kaç yıl öncesine dayanıyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2017’de Elysee Sarayı‘ndaki ilk günlerinde, ülkede laiklik ilkesinin İslam dini ile ilişkisini yeniden organize edecek bir yasa projesinden bahsetmişti.
Evde eğitim almaya yasak
Tasarı, 3 yaşından itibaren tüm çocukların, çocuğun veya ailesinin durumuyla ilgili belirli sebepler dışında, evde eğitim almamasını öngörüyor. Ailelerin çocuklarına evden eğitim vermek için yetkili kurumlardan izin alması gerekecek.
Yasa metni ayrıca kontrat dışı okullarda “sapma” tespit edilmesi durumunda idari kapatma seçeneğini sunuyor. Bunların yanı sıra okul çağındaki her çocuğa bir ulusal okul numarası atanması planlanıyor. Böylece kontrat dışı veya evden eğitim alan öğrencilerin de bir numarası olacak ve devlet tarafından takibi kolaylaştırılacak.
İfşaya para cezası
Bunlara ek olarak, bir kişinin hayatını tehlikeye atmak amacıyla, kimliği belirlenebileceği şekilde özel, aile veya profesyonel yaşamı hakkında bilgi yaymaya 3 yıl hapis, 45 bin euro para cezası öngörülüyor.
Kasım ayı ortalarında yayınlanan bir ön metne göre, “mağdurun kamu otoritesine sahip olması veya bir kamu hizmeti görevinde bulunması” halinde ceza ağırlaştırılacak.
İbadethaneye yurtdışı fonlarına denetim
Hükümet, yasa onaylanırsa ibadethane projelerine gelen yurtdışı fonları üzerindeki denetimini artıracak. Fransa’daki camilerin çoğunluğu 1901 yasası tarafından öngörülen dernek rejimine bağlı.
Buna göre, 10 bin euroyu aşan yabancı maddi destekler kaynak beyanına tabi olacak. Ayrıca, dernek yurtdışından avantaj veya kaynak sağladığında kanuni denetçi tarafından yıllık hesapları denetlenecek.
Kişilerin ırkları, etnik kökenleri, dini inançları, cinsel yönelimleri veya cinsiyetleri nedeniyle hedef alan ibadet yerleri geçici olarak kapatılacak.
Dernekler daha kolay feshedilecek
Devletten maddi destek alan dernekler artık cumhuriyet ilkelerine ve değerlerine saygı gösterme taahhüdüne tabi olacak. Derneklerin bu sözleşmeyi ihlal ettikleri tespit edilirse, aldıkları parayı geri vermek zorunda kalacaklar.
Cinsiyet eşitliğinden sorumlu devlet bakanı Marlene Schiappa, söz konusu tedbirin “Cumhuriyet düşmanlarına bir euro kamu parası verilmemesini” sağlama amaçlı olduğunu söyledi.
Ayrıca bir derneğin feshedilme gerekçeleri de genişletildi. Bir derneğin üyeleri tarafından işlenen ve bu derneğin faaliyetleriyle doğrudan bağlantılı eylemleri isnat etmek mümkün olacak.
Zorla evliliklere karşı mücadele
Yasada kadınlara yönelik maddeler de bulunuyor. Buna göre sağlık çalışanlarının “bekaret sertifikaları” vermelerinin yasaklanması isteniyor. Ayrıca, STK’lar artık bir kadının zorla evlendirildiğine dair güçlü şüpheleri olduğunda doğrudan yerel yetkililerle iletişime geçebilecek.
Zoraki evliliklerle mücadele konusunda nüfus dairesi görevlisi, evlilik kararının özgür biçimde alınmadığı şüphesi olduğunda müstakbel eşlerle ayrı ayrı görüşme sağlayabilecek ve şüpheler doğrultusunda savcılığa başvurulacak.
Çok eşlilere oturum izni yok
Fransa’da çok eşli şekilde yaşayan yabancılara oturum izni verilmeyecek. Çok eşli kişilerin de oturum izni iptal edilebilecek.
Bakan Schiappa, söz konusu yasanın, birden çok sevgiliye sahip olan kişileri (poliamori) kapsamadığını, sadece çok eşli evlilikleri ilgilendirdiğini ifade etti.
Laiklik ilkesi güçlendirilecek
Devleti temsil eden, bir devlet hizmeti sunan sözleşmeli özel şirketler de dahil olmak üzere herhangi bir kişi veya kuruluşlar “laiklik ilkelerine ve kamu hizmetinin tarafsızlığını” sağlamak zorunda olacak.
Mesela halka açık yüzme havuzların artık dini gerekçelerle kadınlar ve erkekler için ayrı sürelere sahip olmaları yasaklanacak . Kamu hizmeti yapan görevlilere yönelik tehdit, şiddet veya sindirme suçlarına ceza verilecek.