DünyaManşet

Fransa Yargıtayı: Çimento devi Lafarge’ın Suriye’de ‘insanlık suçuna iştirak’ iddiası yeniden incelensin

0

Fransa’nın en yüksek mahkemesi, Lafarge’a yönelik suçlamaları reddeden alt mahkeme kararı geri çevirerek, sulh hakimlerinin iddiaları yeniden incelemesi gerektiğini duyurdu.

Sputnik‘in aktardığına göre, Yargıtay’ın kararı, Suriye’nin kuzeyindeki çimento fabrikasını çalışır durumda tutmak için IŞİD dahil cihatçı örgütlere milyonlarca euro ödemekle suçlanan Lafarge için ağır darbe anlamına geliyor. Artık İsviçre’de kayıtlı Holcim‘in bir parçası olan Lafarge, kendi iç soruşturmasının ardından, Suriye’deki yan kuruluşunun savaşın parçaladığı ülkede 2011’den sonra faaliyetlerini sürdürmek için cihatçı silahlı gruplara ödeme yaptığını itiraf etmişti. Ancak çimento devi, Fransız sulh hakimleri tarafından yürütülen soruşturmada yöneltilen insanlığa karşı suça ortak olmak gibi ithamları reddetti.

‘Terör örgütünü finanse etmek’ten dava açılabilir

Alt mahkemenin 2019’da Lafarge’ın insanlığa karşı suçlara iştirak ettiği ithamını düşürmesini görüşen Fransız Yargıtayı, mahkemenin kararını yeniden gözden geçirmesi gerektiğine hükmetti. Yargıtay kararında ‘bir kişi veya firmanın aktif olarak yer almasa bile, bu suçlara göz yumarak suç ortağı olabileceği’ belirtildi.

Sulh hakimlerinin Lafarge hakkındaki suçlamaların düşürülmesi talebini yeniden incelemesi sonucunda, suça iştirak suçlaması iade edilebilir. Lafarge’ın terör örgütünü finanse etmek ve AB ambargosunu ihlal etmek suçlamalarından da incelendiği soruşturma, dava açılmasıyla da sonuçlanabilir.

Sabıkası kabarık

Daha önce IŞİD’in elinden kurtulan bir grup Ezidi kadın da IŞİD’e parasal destek sağladığı suçlamasıyla Lafarge firmasına dava açmıştı. 2016’da da Le Monde ve haftalık Canard Enchainé gazeteleri, dünyanın bir numaralı çimento üreticisi olan grubun Suriye Celabiyye’deki fabrikasının faaliyete devam etmesi için IŞİD’e haraç verdiğini ve dolaylı biçimde IŞİD’in ürettiği petrolü satın aldığını ortaya çıkarmıştı.

Lafarge çalışanların hayatlarının tehlikeye atıldığı iddiasıyla yaptıkları şikayet üzerine şirketin yönetim kurulu iç soruşturma başlatmış;  2017 başında, 2008’den kapandığı 2014’e dek Celabiyye’deki fabrikanın müdürlüğünü yapmış kişi, grubun genel güvenlik sorumlusu ve genel müdür yardımcısının gözaltına alınmasıyla yargının soruşturma süreci başlamıştı.

2007’den beri dev grubun CEO’su olan Bruno Lafont, soruşturma kapsamına alınması sonrası, Lafarge’ı satın alan İsviçreli Holcim’in baskısı sonucu 2015’te istifa etmek zorunda kalmıştı. Onun yerine atanan eski insan kaynakları yöneticisi Eric Olsen de Nisan 2017’de istifa etti.

Celabiyye’deki fabrikanın müdürü, sorguda, IŞİD’e ayda 20 bin dolar ödeme yaptıklarını, IŞİD’e ödenenin haracın üretim kapasitesinin yüzde iki buçuğuna denk geldiğini, bu miktar için üretimin durdurulmayacağını anlatmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.