DünyaEnerjiManşet

Fransa, korozyon şüphesiyle üç nükleer reaktörü daha kapatacak

0
Fransa’da nükleer enerji alanındaki kamu kuruluşu EDF‘nin işlettiği üç nükleer reaktör daha korozyon sorunuyla karşı karşıya. Daha önce de beş EDF reaktöründe aynı sorun tespit edilmiş ve çalışması durdurulmuştu.

EDF, geçen aralık ayı ortasında Fransa’nın batısındaki Civaux santralindeki bir reaktörün borularında korozyon nedeniyle çatlaklar tespit ettiğini açıklamıştı.  Arızalar, Civaux’daki iki reaktörde güvenlik enjeksiyon sistemi devresinin borularında,  kaynakların yakınında tespit edilmiş; hem bu reaktörlerin hem de aynı teknolojiyi kullanan doğu Fransa’daki Chooz tesisinin çalışmaları durdurulmuştu.

O dönemde diğer EDF reaktörlerinde kontrollerin gerekli olabileceğini belirtilmişti.

Ocak ayında ise Penly tesisindeki iki nükleer reaktörden birinde ortaya çıkan aynı sorun nedeniyle çalışmasına ara verilmişti.

Dünya çapında kullanımda olan nükleer santrallerin yarısına yakını, kabul edilen ortalama 30 senelik ömürlerinin yarısını geçmiş durumda. Bunların devre dışı bırakılmaları ve yenilerinin inşa edilmesi ise büyük bir maddi külfet getiriyor.  Santrallerin ömrünün belirlenmesinde en önemli etkenlerden biri de gerilme, korozif ortam ve korozyona duyarlı malzeme üçlüsünün bir arada olması  nedeniyle malzemenin süreç içinde hasara uğraması olarak ortaya çıkan gerilim korozyon çatlaması (GKÇ) problemi olarak ortaya çıkıyor. Kullanılan metalin üst yüzeyinde bulunan ve koruyucu etki gösteren oksit tabakasının dış etkiler altında incelmesi ve/veya kırılması ile açıkta kalan yüzeyin korozif ortam etkisine maruz kalarak aşınması sonucu çatlaklar oluşuyor ve bunlar ilerlemeye devam ediyor.  Oluşan bu çatlağın belirli bir boya ulaşana kadarda tespiti de oldukça güç. Bu nedenle kritik uzunluğa ulaşan çatlak hızla kırılmaya neden olabilir.

Elektrik arzı tehlikeye girebilir

EDF, korozyon şüphesi nedeniyle, gerekli kontrolleri yapmak için şimdi de üç ek nükleer reaktörün çalışmasını durdurma kararı aldı.

Fransa ‘nükleer filo’sunda 56 reaktör bulunuyor ve hemen hepsi elektrik üretmek için kullanılıyor. Bu nedenle, olası başka arızalar durumunda  elektrik arzını tehlikeye düşürebilecek şekilde, diğer reaktörlerin de çalışmasının durdurulmasının da güç olabileceği belirtiliyor.

Geçen pazartesi günü EDF, bazı reaktörlerin güvenlik sistemini de etkileyen korozyon sorunlarına atıfta bulunarak 2022 için nükleer enerji üretim tahminini düşürdü. Bir EDF sözcüsü AFP‘ye, kapatmanın yerini ve süresini belirtmeden,  reaktörler üzerindeki araştırmaları sürdürdüklerini, buna göre, başka bazı kapatmaları öngördüklerini  söyledi. 

Gruptan yapılan kısa bir basın açıklamasında ise, EDF, 2022 nükleer üretim tahminini, nükleer filo üzerindeki kontrol programının bir parçası olarak,  300-330 TWh’ye karşı 295-315 TWh’ye düşürüyor” denildi.

Enerji şirketi, 2022’nin başında 330 ila 360 TWh’lik bir üretim hedefliyordu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.