DoğaEkolojiManşet

Foçalı çevreciler: Patlayan atık havuzu PETKİM’in

0

İzmir’in Foça ilçesinde atık havuzunun taşması sonucu denize yayılan petrolü temizleme çalışmaları sürüyor. 25 Eylül’de Cumhuriyet Mahallesi Gencelli sahili üzerinde evi bulunanlar, denizden ağır koku almaya başladı. Mahalle sakinleri, dayanılmaz olduğu belirtilen kokunun kaynağının araştırılması için ihbarda bulundu. İncelemenin ardından kirliliğin, gemilerden değil bölgedeki bir sanayi tesisinin atık havuzunun yoğun yağmurun etkisiyle taşması sonucu meydana geldiği ve denize petrol sızdığı belirlendi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden ekipler yüklenici firma aracılığıyla bölgede temizlik çalışmasına başladı. Kirliliğin temizlenmesi için 100 kişilik ekip, sahile bulaşan atıkları emdirme ve vakumlama yöntemiyle toplanıyor. Temizlik çalışması, bugün de devam etti.

‘Sahile ulaşana kadar beklediler’

Gün içinde kirliliğe yol açan tesisin sahibi şirkete 144 bin lira para cezası kesildiği açıklansa da şirketle ilgili hiçbir bilgi verilmedi. Yenifoça Forum’dan çevre aktivistleri, “bir şirket” denilerek adı saklanan kurumun Petrokimya Holding AŞ. (PETKİM) olduğunu açıkladı. Sızıntıyı açık denizde fark eder etmez ilgilileri uyardıklarını anlatan aktivistler, buna rağmen kirlilik sahile ulaşıncaya kadar, dört-beş gün hiçbir işlem yapılmadığını anlattı.

Yeşil Gazete’ye konuşan YeniFoça Forum’dan Özgür Küçüktülü şunları söyledi:

“Kirliliği açık denizde fark ettiğimizde İzmir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Sahil Güvenlik ve ilgili bütün yetkili kurumları haberdar ettik. 4-5 gün boyunca kirlilik sahile vurmadan acilen temizlik çalışmalarına başlanmasını istedik. Ancak maalesef sızıntı sahile vurup ciddi bir çevre felaketi boyutuna gelene kadar dört beş gün boyunca hiçbir şey yapılmadı.”

Küçüktülü, kirliliğin sahile ulaşması üzerine Çevre Bakanlığı ve PETKİM görevlilerinin temizlik çalışmasına başladığını belirterek, şöyle konuştu: “Şimdi geldiğimiz noktada NRC adlı firma temizlik yapıyor ama PETKİM’in vidanjörü sahada çalışıyor. Burada yaşayan herkes atık deposu patlayan şirketin PETKİM olduğunu biliyor. Yapılan haberlerde ‘sanayi kuruluşuna ceza kesildi’ denirken, hangi sanayi tesisi, denizdeki kirliliğin seviyesi ne, hangi saatlerde olmuş, nasıl bir ihmal sonucu’ gibi soruların hiçbirine yanıt yok.”

‘Acil Müdahale ekibi yok’

Her yıl benzer bir felaket yaşayan Foça-Aliağa için bir acil müdahale ekibi olmamasını ve kurulmasıyla ilgili bir çalışma başlatılmamasını da eleştiren Küçüktülü, “Sanayi kirletmeye devam edecek, bölgede yaşayan tüm canlılar bunun çilesini çekecek. Adalet bu mudur” dedi.

Sızıntı Meclis gündemine de taşındı

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve partisinin komisyon sözcüsü CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan da konuyu TBMM gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi veren Bakan, kirliliğin kaynağı konusunda açıklama beklediklerini söyledi.

Bakan’ın yanıt beklediği sorular şöyle:

1 – Foça’da yaşayan vatandaşlar Gencelli Körfezi açıklarındaki bu kirliliğin pis koku yaydığını ve burunda yanmaya neden olduğunu ifade etmektedir. İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise Gencelli Sahili’ne ulaşan atığın temizliğine başlamıştır. Bakanlık tarafından bu kirliliğin kaynağı ve nasıl oluştuğuna dair hangi çalışmalar yürütülmektedir?

2 – Bakanlık tarafından yapılan çalışmalarla ilgili sonuçları kamuoyuyla ne zaman paylaşılacaktır?

3 –. Bakanlık tarafından bu kirliliğin denizdeki yaşama verebileceği zararlara yönelik bilimsel bir araştırma yapılacak mıdır?

4 – Gencelli Körfezi açıklarında tespit edilen kirliliğe ancak sahile vurduktan sonra müdahalede bulunulmuştur. Bakanlık olarak denizde meydana gelecek herhangi bir kirliliğe karşı acil müdahalede bulunulmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?

5 – Aliağa – Foça bölgesinde faaliyette olan sanayi kuruluşlarının atıklarını nasıl ve ne şekilde tahliye ettikleri takip edilmekte midir? Bölgedeki bu sanayi kuruluşları ne sıklıkta hangi denetimlerden geçmektedir?

6 – Son 5 yılda Aliağa – Foça bölgesindeki sanayi kuruluşlarına yönelik yapılan denetimler kapsamında kaç işletmeye hangi konularda cezai yaptırım uygulanmıştır?

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.