ManşetEditörün SeçtikleriHayvan Hakları

FMV Işık Okulları Ayazağa Yerleşkesi’nde kedi kapanı vahşeti

0

İstanbul’da yer alan FMV Işık Okulları Ayazağa Yerleşkesi’nde yaşayan kedilerin okul yönetimi tarafından kullanımı yasak olan kedi kapanları vasıtasıyla yakalandığı ve kampüs dışına gönderildiği iddia ediliyor.

Gazetemize konuşan ve ismini vermek istemeyen bir öğrenci bu uygulamanın 10 yıl gibi uzun bir süredir devam ettiğini, kendisinin ise 14 ayına şahit olduğunu söyledi. Bu sürede kampüsteki 30 kedinin “ortadan kaybolduğunu” belirten öğrenci, kedilerin nereye gönderildiği konusunda ise şeffaf bir bilgi alamadığını aktardı.

Işık Okulları’nda eğitim gören öğrenci “Kampüs içerisinde farklı noktalara kapan yerleştiriyorlar. Yakalanan kedileri de plastik bir kutunun içerisinde üst üste atarak kampüs dışarısına çıkarıyorlar” ifadelerini kullandı.

Video kaydı alındı

Okul içerisinde öğrenciler tarafından 12 Kasım günü akşam saatlerinde Ayazağa‘daki Işık Anaokulu arka bahçesinde çekilen bir videoda ise kampüs içerisinde yer alan kapanlar net bir şekilde görüntüleniyor.

Videoda konuşan kadın öğrenci kapanı gösterdikten sonra kedilerin yakalanmaması için kendisi kapattığını aktarıyor.

Kedilerin nereye götürüldüğü bilinmiyor

Gazetemize aktarılan bilgilere göre kedilerin nereye gönderildiğine dair somut bir açıklama da yapılmıyor. Bazı okul çalışanları kedilerin belediyeye teslim edildiğini söylerken, bazıları Nişantaşı’nda sokağa bıraktıklarını bazıları ise Boğaziçi Üniversitesi’ne götürdüklerini söylüyor.

Birçok anne kedinin de ortadan kaybolduğunu belirten öğrenci “Kedilerin hepsini yakından tanıyorum. Bir gün okula gittiğimde anne kedilerin ortadan kaybolduğunu gördüm. Anneleri gönderince henüz üç haftalık kedilere bakmak zorunda kaldım. Onların güvenini kazanmak da çok zor oldu. Dördünü sahiplendirebildim ancak diğerleri kaldı. Onlar da bir süre sonra yok olacaklar büyük ihtimalle” dedi.

Gerekçe: Öğrencilerin alerjisi var

Gazetemize konuşan öğrenci bu uygulamanın neden yapıldığını sorduğunda ise “Anaokulunda ve lisedeki öğrencilerin parmağını tırmalıyorlar” ve “Alerjisi olan çocuklar ve velilerden şikayet alıyoruz” gibi cevaplar aldığını söyledi.

Bu süreçte kedilerin bakımını üstlenmek, kısırlaştırma yapmak, kedileri sahiplendirmek gibi sorumluluğu okuldan alacak her türlü teklifin ise reddedildiği ve kedilerin kapanla yakalama işleminin devam ettiği belirtiliyor.

Kedi kapanı kullanmak yasak mı?

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında “Sahipsiz hayvanlara ilişkin her türlü işlemin ve uygulamanın Valilik Orman Su İşleri Müdürlükleri ve Belediyeler” tarafından yapılabileceği belirtiliyor.

Bunun dışındaki hiçbir kurum, kuruluş ve bireyin ise sahipsiz hayvanlara müdahale etme, toplama, kapanla yakalama veya bir yerden bir yere taşıma hakkı bulunmuyor.

Konuyla ilgili birçok hayvan derneğiyle iletişime geçtiklerini belirten öğrenci “Bunca zaman yönetimle bir uzlaşmaya varmak için sesimizi çıkarmadık. Ancak kampüste kalan çok az kediye susarak yardım edemeyeceğimizin farkına vardık. O yüzden herkesin desteklerini bekliyoruz” çağrısında bulundu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.