Florida’daki iki nükleer reaktörün ömrü 80 yıla çıkarıldı!

Florida'da deniz seviyesinin yükselmesinin nükleer santraller için oluşturduğu riske rağmen iki reaktöre ikinci kez lisans uzatması verildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Nükleer Düzenleme Komisyonu (NRC) 4 Aralık tarihinde aldığı karar ile iki ticari nükleer reaktörün lisansına ikinci kez 20 yıllık uzatma verdi. Böylece, nükleer tarihinde ilk kez reaktörlerin çalıştırılması için ikinci kez uzatma lisansı verilerek her birinin ömrü 80 yıla uzatıldı.

Türkiye Noktası ismi verilen tesise ait 3 ve 4 numaralı reaktörler Florida’nın 30 km güneyinde yer alıyor ve Florida Power Light (FPL) şirketi tarafından işletiliyor. Reaktörler, sırasıyla 2 Kasım 1972 ve 21 Haziran 1973 tarihlerinde şebekeye bağlanmıştı. Şirket ikinci uzatma tarihi için bu sene Nisan ayında müracaat yapmıştı.

‘Deniz yükselmesinin yaratacağı risk görmezden geliniyor’

Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi (NRDC) kararın ardından yaptığı açıklamada lisansın ömrünün 10 yıldan fazla uzatılmasının saçma olduğunu bu kararla iklim krizine bağlı risklerin öngörülmediğini gösterdiğini söyledi. Konsey, bir üst mahkemeye başvurarak Nükleer Düzenleme Komisyonu’nun bu kararına itiraz edeceklerini belirtti.

Lisans uzatmasının ardından  Amerikan Nükleer Topluluğu CEO’su Craig Piercy, hem NRC hem de FPL’yi tebrik ederek “Bu, nükleer filomuzu korumak ve elektrik sektörümüzü karbonsuzlaştırma mücadelesinde gerçekten önemli bir adım” ifadelerini kullandı.

 ‘Karar, halka ve çevreye hizmet etmiyor’

Ancak lisans başvurusu sürecinde birçok müdahalede bulunan çevre örgütleri karar oldukça tepkili. Uluslararası çevre örgütü Friends of Earth International’ın iklim ve enerji programı stratejik danışmanı Damon Moglen kararı eleştirerek “Bu karar hiçbir şekilde halka ve çevreye hizmet etmiyor, sadece kârını korumak isteyen bir sektörün çıkarlarına hizmet ediyor ” değerlendirmesinde bulundu.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR