Hayvan HaklarıManşet

Flipper’ın eski eğitmeninden Meclis’e mektup

0

Flipper’ın eski eğitmeni Oscar’lı aktivist Richard O’Barry yunus parklarının kapatılması için Meclis’e mektup gönderdi.

RicOBarry

Hayatını yunusların özgürlüğüne adayan ve 2010 yılında Koy (The Cove) isimli belgeselle Oscar kazanan aktivist Richard O’Barry, TBMM Çevre Komisyonu gündeminde bulunan Hayvanları Koruma Kanunu’nun değiştirilmesine dair kanun tasarısı metninden yunus parkları ve hayvanlı sirklerin yasaklanmasına dair maddenin son anda çıkarılması üzerine, komisyon üyelerine bir mektup gönderdi.

Uzun yıllardır Amerika’dan Filipinler’e kadar sayısız ülkede devlet başkanları, bakanlık temsilcileri ve STK’lar ile kişisel bilgi ve tecrübelerini paylaşan O’Barry, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Sayın Erol Kaya başta olmak üzere 26 üyenin tamamına gönderdiği mektupta, 19 Haziran’daki 5199 sayılı kanun tasarısı ile ilgili toplantıya ve sonraki süreçte gerçekleşecek Genel Kurul görüşmelerine atıfta bulunarak, “Tüm samimiyetimle inanıyorum ki, Çevre Komisyonu ve TBMM üyeleri ellerindeki bu fırsatı yunus parkları ve hayvanlı sirkleri yasaklamak için kullanacak ve tüm dünyaya bu konuda olumlu bir örnek teşkil edecekler” dedi.

logo_yunuslara_ozgurluk_platformu

“Esaret iyi bir fikir değil”

Yunus parkları ve hayvanlı sirklerin kapatılmasının hayvan hakları açısından Türkiye için bir dönüm noktası olacağını belirten O’Barry ” Amerika Birleşik Devletleri’nde yunusr parkı esaret endüstrisi için çalıştım ve geçmişte çok popüler olan Flipper dizisi için yunus eğitmenliği bile yaptım. Yunuslarla birlikte yüzme sırasında neler yaşandığını ilk elden tecrübe ettiğim için biliyorum: Size gönül rahatlığıyla söylebilirim ki esaret iyi bir fikir değil. Ne yunuslar, ne denizaslanları, beyaz balinalar, foklar vb. için…”

Edebiyat ve sanat dünyası da TBMM’ye ulaştı

Yazar Buket Uzuner ve oyuncu Özge Özder de, geçtiğimiz günlerde kanun tasarısıyla ilgili vicdani ve bilimsel taleplerini TBMM’ye iletmişti.

Bana Göz Kulak Ol Duyarlı Yaşam Derneği (BGKO) kurucularından Özge Özder ise, www.change.org/hayvanhaklari adresi üzerinden ulaşılabilen 500.000 imzayı, Hayvanları Koruma Kanunu’da yapılacak değişikliklerde yer alan tartışmalı maddelerin çözümü talebiyle, BGKO sanatçıları Ayça Varlıer, Asıl Tandoğan ve Bennu Yıldırımlar ile birlikte Çevre Komisyonu üyesi Melda Onur‘a ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı İstanbul Bölge Müdür Yardımcısı Osman Demirel‘e iletmişti.

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.