İklim KriziManşet

Fırtına Karadeniz kıyılarında: Dokuz kişi öldü, 12 kişiyi taşıyan gemi battı, dört il ve 16 ilçede eğitime ara verildi

0
Fotoğraf: DHA

Türkiye‘nin büyük bir bölümü hafta sonu etkisini gösteren fırtına ve kar yağışlı hava şartlarından olumsuz etkilendi. Bu durum can kaybına, sel ve su baskınlarına ve bazı kent ve ilçelerde eğitim öğretim faaliyetlerine ara verilmesiyle sonuçlandı.

Bazı ilçelerde derelerin taştığı, Karadeniz kıyısındaki gemilerin zarar gördüğü ve 12 kişilik bir bir geminin battığı bildirildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hafta sonu yapılan uyarılarda 41 il için sarı ve turuncu kodla alarm vermişti.

‘İki kişi öldü, 50 kişi yaralandı’

Zonguldak‘ın Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı‘nda düzenlenen basın toplantısında İçişleri Bakana Ali Yerlikaya Meteoroloji Genel Müdürlüğünün dün (19 Kasım) 29 şehire ilişkin turuncu uyarı verdiğini ancak gün içinde bu sayının 41’e kadar yükseldiğini belirtti.

Yerlikaya, aşırı yağışlar nedeniyle Diyarbakır‘da ve Batman‘da birer kişinin hayatını kaybettiğini, iki ilde 50 kişinin yaralandığını bildirdi. Yerlikaya, “Zarar gören araç sayımız dört ilde 16 ve şu ana kadar 16 ilimizde 7,017 görevli arkadaşımız var. Dört ilde 109 vatandaşımız yapılan ihbarlar üzerine arkadaşlarımız tarafından kurtarıldı” ifadelerini kullandı.

İlerleyen saatlerde açıklama yapan Bakan Yerlikaya, toplam ölü sayısının dokuza yükseldiğini açıkladı.

‘Batman’da 240 haneyi su bastı, üçü çocuk dört kişi öldü’

Batman Valisi Ekrem Canalp, sabahın erken saatlerinde yaptığı açıklamada suya kapılarak yaralanan bir kişinin hastanede hayatını kaybettiğini, kaybolan üç çocuk için ise arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

Vali Canalp, “Şu anda, maalesef bir vatandaşımız yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Şu anda çok sayıda hanemizde de bodrum katlarında 240 ihbar aldık. Bodrum katlarında su basma ihbarı olarak. Belediye ve AFAD ekiplerimiz olay mahallerinde suları boşaltıyorlar. Bulunmuş olduğumuz bu noktada ise üç evladımız kayıp durumdadır. Onları arama çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

İlerleyen saatlerde kayıp olan üç çocuğun cansız bedenlerine ulaşıldığı bildirildi.

Zonguldak’ta 12 kişilik mürettabatı taşıyan gemi battı

Fotoğraf: DHA

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, 12 Türkiye vatandaşından oluşan mürettebatı taşıyan ‘Kafkametler‘ adlı kuru yük gemisi ile iletişim dün sabah saatlerinden itibaren kesildi.

Kafkametler’in liman içinde sürüklendiği, karaya oturmaması için açığa giderken mendireğe çarptığı ve ardından iletişimin koptuğu öğrenildi.

Kafkametler‘in mürettebatında Kaptan Cemal Turan, İkinci Kaptan Hıfzı Tarhan, Telsiz Zabiti Berke Çamurtaş, Başmühendis Veli Özel, İkinci Makinist Göksel Özel, Güverte Ustası Tamer Özer, Usta Gemiciler İsmail Kaptan ile Satılmış Uslu, Gemici Mustafa Nacar, Usta Makinist Cüneyt Aygen, Yağcı Ömer Hebip, Aşçı Metin Usta bulunuyordu.

İçişleri Bakanı Yerlikaya, mürettabattan bir kişinin ölümünün doğrulandığını, diğer 11 kişiyi arama çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Dört il, 16 ilçede eğitime ara verildi

Zonguldak, Sinop, Batman ve Bolu olmak üzere dört ilin tüm ilçelerinde eğitime ara verildi.

Bunun yanı sıra Düzce’nin Akçakoca ve Yığılca ilçeleri, İstanbul’un Şile ilçesi, Bingöl‘ün Karlıova ve Yedisu ilçeleri, Diyarbakır‘ın Kulp ve Bismil ilçeleri, Sinop’un Ayancık, Türkeli, Gerze ve Erfelek ilçeleri ve köyleri; Sakarya‘nın Hendek ilçesi, Karabük‘ün Eflani ve Eskipazar ilçeleri, Bartın‘ın Amasra ilçesi, Kastamonu‘nun Cide ilçesinde de eğitim öğretim faaliyetleri bir gün askıya alındı.

Afetlerde iklim değişikliğinin payı var mı?

Fosil yakıtların kullanımı başta olmak üzere atmosferde ısıyı hapseden sera gazlarının yayılımına neden olan insan kaynaklı faaliyetler, gezegenin ortalama sıcaklığının artmasına yol açıyor. Bu durum, dünyanın su döngüsünü değiştirerek kuraklık, sel, fırtına, sıcak dalgası gibi çeşitli aşırı hava olaylarını beraberinde getiriyor.

2023 yılının hemen her ayı, o aya özel sıcaklık rekorlarının kırılmasıyla devam ediyor. Küresel sıcaklık grafikleri, kasım ayı ortalama sıcaklıklarının da olağan değerlerin oldukça üzerinde olduğuna işaret ediyor. Türkiye de mevsim sıcaklıklarının üzerinde bir kasım ayı geçirirken, artan aşırı hava olaylarının sonucu olarak ani gelen kar ve fırtınalarla karşı karşıya kaldı.

Dünyada sel felaketleri neden artıyor?

Kömürpetrol ve gaz gibi fosil yakıt kullanımı başta olmak üzere insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizi, aşırı hava olaylarının şiddetini, süresini, görülme sıklığını ve etki alanını artırıcı bir rol oynuyor.

Uzmanlar artan sıcaklıklar nedeniyle su döngüsünün hızlandığına dikkati çekerken, uzun süreli kuraklıklar nedeniyle toprağın suyu emme kapasitesinin azalmasından sonra görülen aşırı yağışların sel ve taşkınları beraberinde getirdiğini ve vurguluyor.

İklim krizinin yanı sıra kentlerdeki asfalt ve beton yüzeylerin artması da sel ve taşkın gibi afetlerin daha sık görülmesine yol açıyor. Suyun toprak tarafından emilmesini engelleyen bu tür yüzeyler, kentleşmenin ve özellikle plansız yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerde görülen yağışların afete dönüşmesinde rol oynuyor.

Bilim insanları afetlerle mücadelede doğa temelli çözümlerin önemine vurgu yaparak “sünger şehirler” oluşturulmasının önemine işaret ediyor. Bu kapsamda asfalt yerine sıkıştırılmış çimen veya toprak gibi malzemelerin kullanılması, yağışların sele dönüşmesini engellemenin yanı sıra yer altı sularının beslenmesini sağlayarak kuraklıkla mücadelede de önemli avantajlar sağlıyor ve asfalt yollardan çok daha az maliyetle yapılabiliyor.

‣ Aydın Söke’de sel üç can aldı, bir kişi kayıp
‣ Hafta sonunu ‘sel aldı’: Üç kişi hayatını kaybetti, bir bebek kayıp

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.