Dünya

Finlandiya’da Yeşil artık daha koyu

0

Finlandiya, insanlık tarihinin ilk Yeşil Devlet Başkanı’nı seçme şansını kaçırdı. Ülkede dün sona eren Devlet Başkanlığı 2. tur seçimlerinde oyların %62.6’sını alan Sauli Niinistö ülkenin 12. devlet başkanı seçilirken Finlandiya Yeşilleri’nin adayı olan Pekka Haavisto %37.4 oyda kaldı. Seçimlere katılım %68.8’de kalarak ilk tura göre %4 azaldı ve 1950’den beri gerçekleşen en düşük katılım oranı oldu.

Böylece Finlandiya’da 30 yıllık gelenek bozularak 1982’den beri ilk defa sosyal demokrat olmayan bir devlet başkanı seçilmiş oldu.

Merkez Partisi adayı Paavo Väyrynen ve Finlandiyalılar Partisi adayı Timo Soini’nin seçimin ilk turunda elenmiş olmasının katılım oranlarını düşürmüş olabileceği belirtiliyor. Ülkenin özellikle kuzey ve doğu kesimlerinde ağırlıklı olarak bulunan Avrupa karşıtı ve muhafazakar kesimin 2. turda oy kullanmamasının şaşırtıcı olmadığı “İkinci turda yarışanların ikisi de AB-yanlısı ve hoşgörü taraftarı adaylardı. Bu da seçmenlerin bir kısmına ‘ikisine de oy vermem’ dedirtmiş olabilir” yorumlarıyla belirtiliyor. Aynı zamanda Sosyal Demokratlar’ın bir kısmının da Yeşiller adayını desteklememiş olabileceği düşünülüyor. Yeşil aday Haavisto’nun söyleminin sol bir eğilimden çok liberal vurgulara dayanması bu durumun nedenlerinden biri olsa gerek; öte yandan Haavisto’nun kamuoyuna açık bir gay olması da bu imajı güçlendiriyor yorumları yapılıyor.

Haavisto kaybetmesine rağmen sadece Finlandiya’nın değil, tüm Avrupa’nın politika sahnesini sarsmış gibi gözüküyor. Haavisto, geçen seçimlerde kazandıkları başarıyla kaygı yaratan aşırı-milliyetçi ve AB karşıtı “Finlandiyalılar Partisi” ve milliyetçi adayları birinci turda elemeyi başararak yalnızca ikinci tura kalmayı başarmadı, aynı zamanda Finlandiya’nın savrulur gözüktüğü milliyetçi politikacıların yükselişinde algısını da yenilgiye uğrattı.

Haavisto’nun açık bir gay olmasına rağmen ikinci tura çıkmış olması da başka bir sevinç kaynağı olarak gösteriliyor. Tarihinde iki defa kadın devlet başkanı seçmiş olsa da, kuaförde tanıştığı erkek arkadaşıyla resmi bir birliktelik yaşayan bir politikacının seçimlerde bu başarıyı kazanmasının daha bir kaç yıl öncesine kadar tahmin bile edilemez olduğu yorumları yapılıyor. Bu başarının sebeplerinden biri olarak Haavisto’nun güven veren tavırları gösteriliyor. Finlandiya Yeşilleri destekçisi Teo Comet Yeşil Gazete’ye özel verdiği demeçte “Haavisto çok iyi, çok etkileyici bir politikacı. İkinci turda beklediğimizden biraz daha düşük oy aldı ama bunda söylemlerinin fazla radikal olmaması, bu yüzden solcuların desteğini almamış olmasının da etkisi olabilir. Ama ne olursa olsun, çok güzel bir seçim dönemi geçirdik. Bizi esas heyecanlandıran da önümüzdeki sonbaharda yerel seçimlerin yapılacak olması. Helsinki’deki oy oranımız şu anda %50 civarında gözüküyor, yani Finlandiya’nın başkentinde Yeşiller kazanabilir!” diyor.

(Yeşil Gazete, Helsingin Sanomat)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.