İklim KriziManşet

Finlandiya’da iklim krizi etkisi: Laponya’da son 107 yılın en yüksek sıcaklığı ölçüldü

0

Finlandiya‘nın Arktik‘te yer alan Laponya bölgesinde son 107 yılın en yüksek sıcaklık değeri kaydedildi.

Finlandiya Meteoroloji Enstitüsü, ülkenin en kuzeyindeki Laponya bölgesinde bulunan Utsjoki-Kevo istasyonunda pazartesi günü 33.6 santigrat derece sıcaklık ölçüldüğünü bildirdi.

Sıcak dalgası etkisinde

Laponya’daki en yüksek sıcaklık Temmuz 1914’te Inari Thule bölgesinde 34.7 santigrat olarak kayıtlara geçmişti. Laponya, temmuz başından bu yana sıcak dalgasının etkisinde bulunuyor.

Finlandiya’nın komşuları Norveç ve İsveç‘in de kuzey kesimleri sıcak dalgasından etkileniyor. Norveç’in Kuzey Kutup Dairesindeki Saltdal bölgesinde de bu hafta sıcaklığın 34 santigrat dereceye kadar çıktığı bildirilmişti.

Benzer sıcaklık rekorları geçtiğimiz hafta Kuzeybatı Pasifik’ten de gelmişti. ABD’nin Oregon eyaletinde sıcaklık 46.1 dereceye kadar çıkmış, Oregon Valisi Kate Brown en az 95 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

Sıcak dalgası Kanada’da da en az 486 kişinin yaşamını yitirmesine ve orman yangınlarına sebep olmuştu.

‘Avrupa ve Kuzey Amerika’daki sıcaklıklar bağlantılı’

Uzmanlar ve yetkililer, iklim krizinin körüklediği feci koşulların önümüzdeki aylarda daha da kötüleşeceğinden korkuyor. Avustralya’nın Monash Üniversitesi’nde meteoroloji profesörü olan Michael Reeder, Avrupa ve Kuzey Amerika kıtalarındaki olayların bağlantılı olduğunu söyledi.

Kuzey Amerika sıcak dalgasının oluşmasına izin veren meteorolojik koşullar hakkında yazan Reeder, Batı Pasifik’te, Japonya yakınlarındaki tropik bir alçaklığın atmosferi bozduğunu ve yarımkürede Rossby dalgası olarak bilinen dalgalanmalar yarattığını belirtti.

Fotoğraf: Oregon Live

‘Gitar telinin kopması gibi’

Bu dalganın Kanada’nın batısında patladığını ve sıcak dalgası koşullarını tetiklediğini belirten Reeder, “Bir gitar telini koparmak gibi. Bozukluk jet akımı boyunca yayıldı. Kuzey Amerika’ya ulaştı, güçlendi ve atmosferin orta kısmında büyük bir yüksek basınç sistemi üretti” dedi.

Bunun daha sonra kuzey Atlantik üzerinde başka bir dalgayı başlattığını ve ardından İskandinav bölgelerinde yüksek sıcaklıklara neden olduğunu belirten Reeder, “Bu açıdan bakıldığında, İskandinavya üzerindeki yüksek sıcaklıklar, Kuzey Amerika’da olanlarla doğrudan bağlantılı” dedi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.