Dünyaİklim KriziManşet

Oregon Valisi: Sıcak dalgası sebebiyle eyalet içerisinde en az 95 kişi öldü

0
Fotoğraf: Oregon Live

Amerika Birleşik Devletleri’nde Oregon eyaletinin valisi Kate Brown, geçtiğimiz hafta Kuzeybatı Pasifik’i etkisi altına alan ve birçok kişinin ölümüne sebep olan sıcak dalgaları hakkında açıklama yaptı.

Vali yaptığı açıklamada aşırı sıcaklıklar sebebiyle eyalet içerisinde en az 95 kişinin öldüğünü ve bu iklim değişikliğine bağlı sıcaklıkların “gelecekte yaşanacak felaketlerin habercisi” olduğunu söyledi.

Sıcaklık rekorları kırıldı

Portland’ta üç günlük süre içerisinde üç kez tarihi sıcaklık rekorları kırılmış, termometreler 46.1 dereceye kadar çıkmıştı. Bu sıcaklıklara alışık olmayan ve daha önce evlerinde klima bulundurma ihtiyacı dahi duymayan eyalet sakinleri zor günler yaşamıştı.

Kate Brown tüm süreçte yetkililerin vatandaşları uyarmak ve eyalet çevresinde soğutma merkezleri kurmak için çok çalıştığını söyledi.

‘Savunmasız topluluklar daha iyi korunmalı’

Eyalet içerisinde birkaç yıldır iklim değişikliğine hazırlanmak için çok çalıştıklarını öne süren Brown, CBS’ye verdiği demeçte “Elbette üç günlük rekor kıran sıcaklığın eşi benzeri görülmemişti ve 90’dan fazla Oregonlu’nun hayatını kaybettiğini görmek korkunçtu” dedi.

Vatandaşların ve özellikle savunmasız topluluklardaki kişilerin daha iyi korunması gerektiğini ifade eden Brown, pandemide olduğu gibi bu tarz acil durumlarda da siyahların, yerlilerin ve düşük gelirli toplulukların orantısız bir şekilde etkilendiğini söyledi.

Fotoğraf: Oregon Live

Daha yaygın hale gelecek

Huffpost’un aktardığına göre Vali ayrıca, bu tür sıcak hava dalgalarının ve iklimle ilgili diğer felaketlerin yalnızca daha yaygın hale geleceğinden endişe duyduğunu söyledi.

Bilim insanları uzun yıllardır iklim değişikliğinin afetleri şiddetlendireceği ve daha sık hale getireceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Geçtiğimiz hafta yaşanan ve Kanada’da da en az 486 kişinin yaşamını yitirmesine ve orman yangınlarına sebep olan sıcak dalgası da iklim değişikliğinin doğrudan bir etkisi.

Gezegen ısındıkça bu tür tehlikeli hava olaylarının daha yaygın hale geleceğini söyleyen Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nde atmosfer bilimi profesörü ve Yeni İklim Savaşı’nın yazarı Michael Mann “Bunu çok ciddiye almalıyız… Gezegeni ısıtırsanız, aşırı sıcakların görülme sıklığının arttığını göreceksiniz” dedi.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.