İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Filiz Kerestecioğlu’ndan kayıp kişiler hakkında soru önergesi: Niçin etkin bir soruşturma yürütülmedi?

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, aylardır kendilerinden haber alınamayan ve haklarında etkin bir soruşturma yürütülmeyen kayıp kişilere ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi iletti.

Kerestecioğlu, iki yıldır ülkenin farklı şehirlerinde yaşanan kayıp vakalarını aydınlatamayan İçişleri Bakanı ve sorumluluklarını yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmayacağını da sordu.

‘Hiç kimse zorla kaybedilmeye maruz bırakılamaz’

Soru önergesinde Gülistan Doku, Hürmüz Diril, Mehmet Bal, Yusuf Bilge Tunç, Hüseyin Galip Küçüközyiğit‘in kaybolmalarını hatırlatan Milletvekili Kerestecioğlu,  BM Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme‘ye göre hiç kimsenin zorla kaybedilmeye maruz bırakılamayacağını ifade etti:

Fiili savaş durumu, savaş tehdidi, ülke içinde siyasal istikrarsızlık veya başka herhangi bir kamusal acil durum dahil olmak üzere, hangi istisnai koşullar söz konusu olursa olsun, bunlar zorla kaybedilme olayları için gerekçe olarak ileri sürülemez.

Herkes, kişi özgürlüğü ve kişi güvenliği hakkına sahiptir. Hiç kimse keyfi olarak gözaltına alınamaz veya tutulamaz. Hiç kimse hukukun öngördüğü sebepler ve usuller dışında özgürlüğünden yoksun bırakılamaz. Kişi özgürlüğü ve güvenliğinden yoksun bırakarak zorla kaçırma ve alıkoyma eylemleri işkence ve kötü muamele yasağının ihlal edildiği bir suçtur. Ağır bir insan hakkı ihlali olan ve mutlak olarak yasaklanmış olan bu fiilin gerçekleştiren kişiler hakkında etkin bir soruşturma yapılarak gerçeğin ortaya çıkarılması, acil olarak sağlanmalıdır. Devlet her türlü faaliyetini hukuk çerçevesinde yürütmeli, insan yaşamı üzerindeki hukuk dışı baskı ve tehditleri ortadan kaldırmalıdır.”

Kerestecioğlu’nun soruları

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönelttiği sorular ise şöyle:

  • Kaybolan kişiler hakkında niçin etkin bir soruşturma yürütülmemektedir?
  • 2 yıldır ülkenin farklı şehirlerinde yaşanan bu kadar kayıp vakasını aydınlatamayan İçişleri Bakanı ve sorumluluklarını yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?
  • Kayıplarda şüpheli oldukları tespit edilen kişiler hakkında işlem başlatılacak mıdır?
  • Gülistan Doku, Hürmüz Diril, Mehmet Bal, Yusuf Bilge Tunç ve Galip
    Küçüközyiğit’in kaybolmasında kamu görevlilerinin doğrudan ya da dolaylı dahli söz konusu mudur?

You may also like

Comments

Comments are closed.