İstanbul SözleşmesiKadınManşet

Filiz Kerestecioğlu: İstanbul Sözleşmesi kararının ardından şikayet sayıları düşük mü gösteriliyor?

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, kadına yönelik şiddetle mücadele alanındaki kanun ve yönetmeliklerin gerektiği gibi uygulanmaması, kamu görevlilerinin keyfi tutum sergilemeleri ve başvurucuları doğru bilgilendirmediklerini gösteren örneklerin yaşanması hakkında Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk‘un yanıtlaması istemiyle Meclise bir soru önergesi iletti.

Kerestecioğlu, başta Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı olmak üzere bu alanda çalışan kadın örgütleri tarafından hazırlanan raporlarda koronavirüs salgını öncesinde de yaşanan kötü uygulamaların pandemi koşulları gerekçe gösterilerek arttığının ifade edildiğini dile getirdi.

‘Kötü uygulamalar yaygın bir davranışa dönüştü’

HDP’li Kerestecioğlu, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi‘nden çekilme kararıyla birlikte üstelik sözleşmenin 2021 yılının temmuz ayına kadar devam ettiği halde kötü uygulamaların yaygın bir davranışa dönüştüğünü kaydetti.

Kolluk güçlerinin şikayette bulunan kadınları şikayetlerinden caydırmaya ve şiddet gördükleri kişilerin yanına göndermeye çalıştıklarının kayıt altına alındığını dile getiren Filiz Kerestecioğlu, karakol üzerinden sığınak başvurusu yapan kadınlara da sığınağa sadece savcılık üzerinden gidilebildiğinin söylendiğini ifade etti.

6284 sayılı kanun gereğince sığınaklara gitmek isteyen kadınların yer olmadığı gerekçesiyle geri çevrildiğinin altını çizen Kerestecioğlu, “Kanunun gereklerini yerine getirmeyen kamu görevlileri için yaptırım uygulanmaması kadına yönelik şiddetle mücadelede karşılaştığımız sorunların kalıcılaşmasına sebebiyet vermektedir” dedi.

‘Sığınakların sayısını artıracak mısınız?’

Filiz Kerestecioğlu, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular ise şöyle:

  1. Kolluk güçlerinin kadınların şikayetlerini kabul etmemesi bilginiz dahilinde midir?
  2. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının ardından şikayet sayıları düşük gösterilmek mi istenmektedir?
  3. Yoğunluk sebebiyle talepleri karşılayamayan Alo 183 hattı yerine sadece kadına yönelik şiddet alanında 7/24 ücretsiz ve çok dilli hizmet veren acil yardım hattı açacak mısınız?
  4. Nüfusa ve erkek şiddetinin yaygınlığına oranla yetersiz kalan sığınakların sayısını artıracak mısınız?

You may also like

Comments

Comments are closed.