Filistin Birleşmiş Milletler’de

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De tarafından hazırlanan dünya haritasında Filistinin BM'ye yaptığı başvuruyu onaylayanlar yeşil, reddedenler kırmızı, çekimser kalanlar siyah renkle belirtilmiş.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılan oylamada Filistin Yönetimi’nin üye olmayan gözlemci devlet statüsü başvurusu kabul edildi.

Oylamada 138 ülke ‘evet’, dokuz ülke ‘hayır’ oyu kullanırken, 41 ülkeyse çekimser kaldı.

‘Hayır’ oyu kullanan ülkeler arasında İsrail, ABD ve Kanada’nın yanı sıra Çek Cumhuriyeti, Panama ve dört Pasifik ada ülkesi bulunuyor.

‘Oylamada’ hayır oyu kullanan Pasifik ada ülkeleri, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru ve Palau.

Kararın ardından yüzlerce Filistinli Ramallah’ta sokağa çıkarak kutlamalar gerçekleştirdi.

Filistinliler’e şu anda Vatikan’ın sahip olduğu bu statünün verilmesiyle BM kurumlarına ve Uluslararası Ceza Mahkemesine katılmalarının önü açılmış oldu.

BBC’nin BM’de kurulu izleyen muhabiri Barbara Plett, bazı kesimler tarafından bu gelişmenin sembolik olduğunun düşünülmesine karşın bu durumun diplomatik açıdan pratik etkilerinin olacağını bildiriyor.

Geçen yıl tam üyelik başvurusu yapan Filistinliler’in bu talebi BM Güvenlik Konseyi’nde engellenmiş ancak UNESCO’ca kabul edilmişti.

ABD, bu nedenle UNESCO’ya yaptığı yardımları azaltmıştı.

Bu sonucun ardından ABD’nin diğer organizasyonlara yaptığı yardımlarda da azaltmaya gidebileceği, İsrail’in ise yerleşim faaliyetlerine hız verebileceği belirtiliyor.

Oylamanın ardından bir açıklama yapan ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Susan Rice, Filistin’in BM’de üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazanmasının barış için büyük bir engel oluşturacağını savundu.

Rice, Ortadoğu’da iki devletli çözümün ‘evet’ oyuyla sağlanamayacağını öne sürdü.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da oylamanın ‘barış sürecini zedeleyecek talihsiz bir karar olduğunu’ söyledi.

Anadolu Ajansı ise Türk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’ı telefonla arayarak tebrik ettiğini duyurdu.

Başbakan Erdoğan, görüşmesi sırasında Abbas’a, ”Sizin şahsınızda tüm Filistin halkını tebrik ediyorum. Hayırlı olsun” dedi.

Erdoğan’ın Abbas’a, ‘Türkiye’nin önümüzdeki süreçte de Filistin’in haklı davasında Filistinlilerin yanında yer almaya devam edeceğini’ vurguladığı da bildirildi.

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ise, ne ABD’yi, ne de İsrail’i karşılarına almak istediklerini, başvurularının kabul edilmesi halinde ertesi gün İsrail’le görüşmelere başlamaya hazır olduğunu bildirmişti.

Filistinli grupların çoğunu bünyesinde toplayan ve İsrail’le görüşmeleri yürüten Filistin Kurtuluş Örgütü, BM’de sadece sürekli gözlemci statüsünde bulunuyor.

(BBC Türkçe)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR