Kültür-Sanat

Feminist sinema 100, Filmmor 10 yaşında

0

10. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, bu yıl sadece 10.yaşını kutlamıyor. Alice Guy-Blanche’nin 106 yıl önce sinema tarihinin ilk öykülü filmi olan‘Feminizmin Sonuçları’ ile başlayan, Marleen Gorris’e uzanan bir seçkiyle Feminist Sinemanın 100. yılını da kutluyor.

Filmmor Kadın Filmleri Festivali ekibi, 4. Altın Bamya Ödülleri jürisi ve festivale filmleriyle katılan kadın yönetmenlerden bazılarının katılımıyla gerçekleşen basın toplantısında, bu yıl gösterilecek olan filmlerin kesitlerinden oluşan bir kolaj gösterimi yapıldı.

Festival, bu yıl sadece 10.yaşını kutlamıyor. Alice Guy-Blanche’nin 106 yıl önce sinema tarihinin ilk öykülü filmi olan’Feminizmin Sonuçları’ ile başlayan, Marleen Gorris’e uzanan bir seçkiyle Feminist Sinemanın 100. yılını da kutluyor. “Elemtere Fiş Kem Gözlere Şiş” bölümünde gösterilecek olan filmler, feminist sinemanın yüz yılına ve kendi on yılına gönençle geleceğe umutla bakıyor.

“Çerçevemizi eşitsizlik, şiddet, cinayet kaplamasın artık, düşlerimize yer kalsın” dilekleri ile başlayacak festival, 9-19 Mart’ta İstanbulda; ardından Van, Hakkari ve Çanakkale’de sürecek.

Ayrıca bu yıl da festivalin kapanış töreninde verilecek 4.Altın Bamya Ödülleri, altinbamya.org web sitesinden 1 Şubat – 16 Mart tarihleri arasında yapılacak online oylama sonucu verilecek.

Dünyanın yarısını oluşturan ama sinemanın yüzde beşinde yer alan kadınların sinemadaki temsiline, erkek egemenliğine ve cinsiyetçi klişelere dikkat çekmek;  senaryoda, karakterde, kamerada kadınların ‘özne’ olduğu filmler görmek umudu ile her yıl vizyona giren filmlerin değerlendirildiği festivalde bu yıl Çınar Ağacı filmi bütün kategorilerde Altın Bamya’ya aday gösterildi.  Film kategorisinde ise Kaybedenler Kulübü, Çınar Ağacı ve Ya Sonra ödüle aday gösterilirken erkek karakter dalında Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm filminin karakterleri: Behzat, Harun ve Hayalet; Çınar Ağacı filminin tüm erkek karakterleri ve Kurtlar Vadisi Filistin filminin karakterleri Altın Bamya’ya aday oldu.

Altın Bamya Ödülleri hakkındaki sorulara cevap veren Esin Küçüktepepınar, “Altın Bamya Ödülleri bütün eleştirilere rağmen büyük bir çıkış yaptı. Her yıl ödül vermek zorunda kalmamayı umut ederken pek çok aday çıkıyor” dedi.

Küçüktepepınar, “Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm” filminin Altın Bamya adaylığını ise şöyle anlattı: “Behzat, bir polisin adalet sağlaması. Peki ya kadın karakterler? Savcı karakteri; iktidar sahibi olma peşinde, gücünü ispat etmeye çalışan bir erkek. Bir de kadın polis karakteri var ki; masum, evlenilecek kadın. Bir dekor, bir kül tablasından başka bir şey değil.

Biz olumlanmayan bir karaktere vermiyoruz bu ödülü. Erkeğe bağımlı bir şekilde ortaya koyulan kadın karakterlere dikkat çekmek için veriyoruz.” (EÇ/ÇT)

* Festival biletleri: 3TL / Bütün filmler Türkçe elektronik altyazıyla gösterilecek.

* Ayrıntılı bilgi için http://www.filmmor.org/

(Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.