ManşetKadın

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’ne ulaşım engeli

0
Fotoğraf: 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü/Twitter

Yurdun dört bir yanında gerçekleştirilecek Feminist Gece Yürüyüşü öncesi İstanbul Valiliği’nden gelen yasak kararının ardından bugün 13.00 itibarıyla Taksim metrosunun da kapatılacağı duyuruldu.

Taksim metro istasyonu, Şişhane istasyonu İstiklal Caddesi giriş ve çıkışı ile Taksim-Kabataş füniküler hattının bugün 13.00’ten itibaren hizmete kapatılacağı bildirildi:

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için BELBİM ve İstanbulkart’ta ücretsiz kullanım imkanı sağladı. Kadınlar için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde otobüs, metrobüs, metro ve vapur dahil olmak üzere toplum taşımayla ulaşım ücretsiz oldu.

‘Müsaade edilmeyecek’

İstanbul Valiliği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Beyoğlu‘nda toplantı, yürüyüş, basın açıklaması yapılmasına müsaade edilmeyeceğini açıklamıştı.
Emniyet Genel Müdürlüğü’den 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin yapılan açıklamada ise “8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle; 18 Şubat 2022 tarihinden günümüze kadar 46 ilimizde 15 bin 574 kişinin katıldığı 174 etkinlik; 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında daha önceden ilan edilen yerlerde açık hava toplantısı ve diğer etkinlikler (basın açıklaması, bildiri dağıtma, stant açma, kapalı yer toplantısı, pankart açma ve yürüyüş) şeklinde düzenlenmiştir” denilerek şu ifadeler kullanıldı:

“Bu etkinliklerde kanuna aykırı hareket eden 12 şahıs hakkında yasal işlem yapılmıştır. 8 Mart 2022 tarihinde etkinlikler aynı şekilde 2911 sayılı Kanun kapsamında daha önceden toplantı ve gösteri yürüyüşleri yapılabileceği ilan edilen yerlerde ve güzergahlarda yasal çerçeve içerisinde düzenlenebilecektir. Belirlenen bu yerler dışında kalan alanlarda kanuna aykırı şekilde eylem yapılmasına kesinlikle müsaade edilmeyecektir. Bu konu ile ilgili etkinliklerin yasal zeminde ve belirlenen yerlerde huzur ve güven ortamı içerisinde yapılması için tüm güvenlik tedbirleri alınmıştır.”

Kadınlar 20. kez Taksim’de yürüyecek

19 senedir gecelerde, meydanlarda ve Taksim’de gerçekleştirilen Feminist Gece Yürüyüşü’nün 20. yılında kadınların, erkin onlardan aldıklarını geri almak için Taksim’de bir araya gelecekleri biliniyordu. Birçok farklı şehirde gerçekleştirilen yürüyüş, her sene engellere rağmen Taksim’deki Fransız Kültür Merkezi önünden başlamak üzere İstiklal Caddesi boyunca sürdürülmek üzere saat 19.30’da düzenleniyor. Feminist Gece Yürüyüşü’nün gerçekleştirileceği meydanlara ‘Kadınlar 8 Mart’ta yurdun dört bir yanında patriyarkaya karşı meydanlarda!’ yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Yasaklara kadınlardan tepkiler

Kadınlar “Her yıl tüm engellere rağmen 8 Mart’ta haklarımıza, hayatlarımıza, var oluşumuza, eşitliğe, emeğimize sahip çıkmak için feminist gece yürüyüşündeyiz. 19 yıldır yürüdük, 20. yılda da yürüyeceğiz” diyerek yasaklara tepki gösterdi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.