Koronavirüs SalgınıManşetSağlıkTürkiye

Fahrettin Koca: Türkiye’de üçüncü, İstanbul’da dördüncü pik yaşanıyor

0

Koronavirüs vaka sayılarında son zamanlarda yaşanan artışın ardından Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önemli açıklamalarda bulundu.

Vakaların her kentte arttığına dikkat çeken Koca, Türkiye’de üçüncü, İstanbul’da ise dördüncü pikin yaşandığını kaydetti. Bakan Koca, vakaların artışından herkesin sorumlu olduğunu da ekledi.

‘Varyantlar ve mutant işi zorlaştırdı’

Koronavirüs salgınının eskisinden daha hızlı yayılmasının sebebinin virüsün varyantlarına bağlandığına dikkat çeken Bakan Koca’nın konuyla ilgili yaptığı açıklamanın satır başları şöyle:

Vakalar her kentte artmakta. Mutasyon ve varyantlar konusunda genelde beklenti şansın bizden yana olmasıydı ama bu gerçekleşmedi. Covid-19’un eskisinden daha hızlı yayılım göstermesi, virüsün varyantlarına bağlanmaktadır.

Varyant ortaya çıktığı ilk şekle göre farklılık göstermiş virüs değildir. Bu farklılık virüsün bazen etkisiz hale gelmesine de neden olmaktadır.

Bugün kısa vadede bunun tersi olmuştur. Vaka artışlarında etkisi yüksek olan varyantların ve mutantların işi zorlaştırdığı bir gerçektir. Hızı dışında hastalığın daha ağır geçmesine sebep olmaktadır.”

‘İngiltere varyantı çok yaygın’

Fahrettin Koca, vakaların yüzde 85’inin İngiltere varyantı kaynaklı olduğuna dikkat çekti:

Yeni vakaların yüzde 85’i İngiltere varyantı kaynaklıdır. Bugün virüsün dünyada yaygın olan tipi budur.

Bunun dışında tespit edilen Güney Afrika varyantı 11 ilimizde 285 kişide, Brezilya 9 ilde 166 kişide görülmüştür. Kaliforniya, New York varyantı da az olmasına rağmen tespit edilmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yüksek bulaştırıcılığı nedeniyle sıkı takibini tavsiye ettiği E484K mutasyonuna bizde 4 bin 820 vakada rastlanmıştır.”

65 yaş üstü nüfusun yüzde 76,4’ünün aşılandığını açıklayan Bakan Koca, sağlık çalışanlarının aşılama oranının ise yüzde 86 olduğunu vurguladı.

‘Düzenlemeye gitmek durumunda kalabiliriz’

Bakan Koca, sağlık birimlerinin yükünün ağırlaşması durumunda örneğinin daha önce yaşandığı gibi bir düzenlemeye gidilebileceğinin sinyalini verdi:

Verdiğim bilgilerden anlaşılacağı gibi bu durum vaka sayılarını arttırmakla kalmadı hastane yoğunluğunu da arttırdı. Buna rağmen sağlık hizmetlerimiz eksiksiz sürmektedir.

Bir düzenlemeye gitmek durumunda kalabiliriz. Aşının etkisini hep birlikte gördük. Kasım ayında yoğun bakıma yatanların yaşlı grubu yüzde 53’e kadar düştü. En çok aşılama yapan ülkeler arasındayız. Yakın zamanda, yerli aşı üretimiyle toplum bağışıklığını gerçekleştireceğiz.

Hasta yoğun bakım oranında dramatik artış yoktu ama gelişmeler ciddi veriler ikaz edicidir. Sağlık birimlerimizin hizmetleri eksiksiz sürmektedir. Yükümüz ağırlaşırsa örneğini daha önce yaşadığımız gibi bir düzenlemeye gitmek zorunda kalabiliriz.”

Şu ana kadar 18 milyon dozdan fazla aşı yapıldığını kaydeden Koca, ikinci doz aşısını olanların da 7,5 milyonu bulduğunu belirtti.

Koca, Türkiye’nin dünyada en çok aşı yapan altıncı ülke olduğunu ileri sürdü.

Tedbirler, kabine toplantısına görüşülecek

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte salgına karşı alınacak önlemler ve tedbirlerle ilgili alternatifli bir hazırlık yapıldığını aktaran Fahrettin Koca, kabine toplantısında bu önerilerin sunulacağını söyledi:

Kabine toplantısında bu önerileri sunmuş olacağız. Ramazan ayını özellikle tedbirler konusunda çok önemli bir dönem olarak görmeliyiz.

Bilim Kurulu, kapsayıcı şekilde alternatifli bir hazırlık yaptı. Yakın temasla, mutantın varyantın yüzde 85’e çıktığı bu dönemde, yeni bir pik dönemi yaşıyoruz.

O nedenle yakın temasın son derece önemli olduğunu, o yüzden vatandaşlarımızın son derece dikkat etmesi gerektiğini önemle rica ediyorum.

Sayın Cumhurbaşkanımız ifade etti. Ramazan’da dinlenerek tedbirlere uymayı söylemişti. Bilim Kurulumuz da bu yaklaşımda bulundu. Ben de yarın Kabine de bunları dile getirmiş olacağım.

Sizlerin söylediği farklı olabilir ama toplumun psikolojik ekonomik yapısı da var. Bunların hepsi gözetilerek karar alınmış olur.”

‘Ciddi sorunlar yok’

Bakan Koca, sağlık altyapısında ciddi sorunlar olmadığını, ancak vaka oranının fazla olduğu bazı illerde zaman zaman sorunlar yaşandığına dikkat çekti:

Vaka sayısının daha yoğun olduğunu, aynı oranda hasta sayımızın daha artmadığını rakamlarda görüyorsunuz. Sağlık altyapımızda ciddi sorunların olmadığını söyleyebilirim.

Yatak doluluk oranında yüzde 56.3. Servis yatağında bir sorun yok. Erişkin yoğun bakımda doluluk oranı yüzde 71.3. Yani yüzde 30’a yakın kapasitemizin olduğunu bu da 10 bin hasta anlamına geliyor.

Bazı illerimizde yer yer sorunlar yaşadığımız oluyor mu, oluyor. Yüzde 80’in üzerinde olan iller Sinop, İzmir, Çanakkale, Bartın, Edirne ve Rize’de.

Bu illerimizde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80’in üzerinde. Erişkin yoğun bakım anlamında yüzde 71.3.”

Rusya tarafından koronavirüse karşı geliştirilen Sputnik aşısı hakkında da açıklamalarda bulunan Koca, Rusya’yla görüşmelerin devam ettiğini ve yakın zamanda az miktarda Sputnik aşısının Türkiye’ye gelebileceğini ifade etti.

Yeni aşılar gelecek

Haziran ayında BionTech aşısından 30 milyon dozun ülkeye gelebileceğini kaydeden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, doz sayısının artırılması için görüşmelerin devam ettiğini dile getirdi:

Uğur Hoca, Türkiye’ye aşı gönderme konusunda büyük gayret sarf ediyor. ‘Haziran ayı için 30 milyon doz aşıyı şimdiden söz verebilirsin’ dediler. Hem Mayıs sonu, hem Haziran’da bunu daha arttıralım diye görüşüyoruz.

10 gün içinde de rakamın ne kadar fazla olabileceğini netleştirmiş olacağız. Bizim Haziran sonuna kadar elimizde yoğun bir aşının olacağını söyleyebilirim. 40 yaş üstünü aşılayabileceğimizi ama bunun 30-35 yaşıyla ilgili bu son 30 milyon rakamıyla bunu söyleyebileceğimi ifade ediyorum.”

Yerli aşı çalışmalarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Koca, aşının Faz 2 çalışmalarının bittiğini, 2-3 hafta içerisinde Faz 3 çalışmasına geçilebileceğini belirtti: “Eylül ayında Faz 3’ü bitecek olan ve ilk aşımız diğer aşılarında Kasım gibi biteceğini, başarırsa üretime geçileceğini söylemek istiyorum.”

‘Öğretmenlerin aşılanmasına başlandı’

Fahrettin Koca, öğretmenlerin de aşılanmaya başladığını ifade ederken, 2-3 hafta içinde de ilkokul öğretmenlerinin aşılanmasını istediklerini kaydetti:

Köy okulları, ve ilkokullar açık olduğu için öğretmenlerin aşılanmasına oradan başladık. 2-3 hafta içerisinde ilkokul öğretmenlerimizin aşılanmasını istiyoruz.

8. ve 12. sınıfların sınav günleri belli olduğu için fırsat eşitliğini sağlamak açısından eğitimin devam etmesi konusunda genel bir değişmez yaklaşım söz konusu. O sınıflarla ilgili öğretmenlerimizin tanımlayıp, ilkokullar dışında aşılamasını yapmak istiyoruz.”

‘Aşı pasaportunda Sinovac aşısı olacak’

Aşı pasaportu konusuna da değinen Bakan Koca, ilerleyen dönemde aşı pasaportunda Sinovac aşısının da olacağını ifade etti:

Faz 3 çalışması haftaya yayınlanmak üzere gönderilmiş olacak. DSÖ de tanımlandı ama yayımı söz konusu olursa devamında bir sorun olmayacaktır.

Önümüzdeki dönemde aşı pasaportunda Sinovac aşısı olmayacağını düşünmeyin. Çin hükümetinin müracaatı ve yayında söz konusu olduğu için bu sorun olmayacak.”

Koronavirüs tablosunda son durum

Dün açıklanan koronavirüs tablosuna göre, 54 bin 562 kişi salgına yakalanırken, salgın nedeniyle 243 kişi hayatını kaybetti.

Böylece, toplam vaka sayısı 3 milyon 903 bin 573 oldu. Salgın sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 34 bin 182 kişiye ulaştı.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün itibariyle Libya’ya 150 bin doz koronavirüs aşısının gönderileceğini açıklamıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.