ManşetSağlıkTürkiye

Fahrettin Koca açıkladı: Delta sayıları giderek artıyor

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de ilk Delta Plus vakalarının üç farklı ilde üç kişide görüldüğünü, bu illerden birinin İstanbul olduğunu kaydederek, diğer iki ili açıklamadı.

Koca, Delta vakalarının 284’lere kadar çıktığını, il sayısının da 30’u bulduğunu duyurdu.

‘Delta sayıları giderek artıyor’

Bakan Koca, dün akşam yapılan kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Koca, Delta varyantı ve Delta Plus ile ilgili sorulara vererek, Delta vakalarının arttığını ifade etti:

Delta varyantı ve Delta Plus ile ilgili sorular üzerine ise Koca, “Delta plus 3 farklı ilde 3 kişide görüldü. Bunlardan biri İstanbul. Ankara’da yok. Diğer iki ili söylemeyeyim. Bu kişilerin de genel durumları iyi, ayaktan takip edilen hastalar. Dolayısıyla o açıdan daha ağır geçiren kişiler değil. Aşılı kişiler değil. Delta sayıları ise giderek artıyor, 284’lere kadar çıktı. İl sayımız da artıyor, 30’u buldu.”

‘Şu an vatandaşın odaklandığı sayıları vermek istiyoruz’

Fahrettin Koca, yeni tabloda bazı verilerin yer almadığının ifade edilmesi üzerine, şu an vatandaşların odaklandığı aşı, vaka, hasta, vefat sayısını vermek istediklerini kaydetti:

Bakan Koca, yeni tabloda bazı verilerin yer almadığının söylenmesi üzerine de, “Çıkartılan bir şey yok. Vatandaşımız şu an neyi merak ediyor? Bir; vatandaşı aşıya odaklanmamız gerektiği, ilindeki durumu, iki; toplam aşı durumu, üç; en az bir aşı devamında iki aşı ki onu da görüyoruz. Bunun dışında vaka sayısı önemli, vefat sayısı önemli, iyileşen hasta önemli, test sayısı önemli, bunları yine vermeye devam ediyoruz. Ama onun dışında parametreler var pnömoni oranı dahil olmak üzere hasta, ağır hasta dahil olmak üzere. Onları da haftalık olarak vermeye devam ediyor olacağız. Ama şu an vatandaşın odaklandığı aşı, vaka, hasta, vefat sayısını vermek istiyoruz.”

İller aşılamaya göre sınıflandırıldı

Bakan Koca, bazı illerde aşılama sayılarının düşük olduğunu, bunun nedeninin de aşıların ulaştırılamaması ya da aşı yapılmaması olmadığını kaydetti ve şu açıklamayı yaptı:

Bunu ilgili kuruluşlarımız da sağlık birimlerimiz de bilerek, görerek mobil ekip sayılarını artırıp, gerektiğinde vatandaşımızın ayağına giderek aşıyı yapıyor olmalılar. Ne zamana kadar? Bayramda bir hareketlilik olacağını biliyoruz; bayram öncesi en az aşılanması gereken 18 yaş üzeri vatandaşımızın yüzde 70’ine erişebilir olup, aşılayalım istiyoruz. O nedenle de illeri sınıfladık. Yüzde 75’in üzeri mavi, yüzde 65’in üzeri sarı, yüzde 55’in üzeri turuncu, yüzde 55’in altındakiler ise kırmızı şeklinde. Bütün iller nüfusuna göre nerede olduğunu görecek. Herkesin, ilinde toplumsal bağışıklığın oluşup oluşmadığını görebilir ve biliyor olması gerekiyor.”

‘Toplumsal bağışıklığı sağlamak istiyoruz’

Kurban Bayramı için ekstra bir tedbir alınmayacağını ifade eden Bakan Koca, Türkiye’ye gelecek turistler için de şu açıklamayı yaptı:

Biz diyoruz ki aşı karnesi olan veya son 6 ayda hastalığı geçirmiş olan kişilerden test istemiyoruz; ama bunun dışında olan herkesten 48 saat içinde antijen, 72 saat içinde PCR istiyoruz. Bayramda hareketlilik artacak. Biz bayrama kadar aşılanması gereken 18 yaş üstü vatandaşın en az yüzde 70’inin en az 1 aşıyla aşılanmasını hedefliyoruz. Onun için bütün illeri dünden itibaren yayımladığımız il bazlı aşı oranlarıyla birlikte illerin bu noktadaki durumunu ve her ilde oranı artırmak üzere yapılması gereken yaklaşımları yerinde karar vererek, mobil ekip sayılarımızı da olabildiğince artırarak bir an önce bu hedefe ulaşıp toplumsal bağışıklığı sağlamak istiyoruz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.