DünyaManşetMedya-İnternet

Facebook’tan geri adım: Avustralya’da haber içeriği engellenmeyecek

0
Facebook, Avustralya‘daki kullanıcılarının haber içeriğine erişimini engelleme kararından vazgeçeceğini açıkladı.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison da “küstahlık” diye nitelediği bu kararın ardından yasa tasarısından geri adım atmayacaklarını söylemiş ve “Büyük teknoloji şirketleri dünyayı değiştiriyor olabilir ama dünyayı yönetemezler” demişti.

‘Yeniden arkadaş olduk’

Avustralya Maliye Bakanı Josh Frydenberg, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in kendisine “önümüzdeki günlerde” erişim engelini kaldıracağını söylediğini açıkladı. “Facebook, Avustralya ile yeniden arkadaş oldu” sözleriyle duyuran Frydenberg, yasa tasarısında değişiklikler yapılacağını söyledi.

Geçen hafta Meclis’in alt kanadından onay alarak Senato’ya gelen yasa tasarısı emsal oluşturma potansiyeli nedeniyle tüm dünyada yakından izleniyordu.

Adil müzakere süreci

Hükümete göre yasa tasarısı, teknoloji devleriyle haber kuruluşlarının, haber içerikleri üzerinden elde edilen gelir konusunda “daha adil” bir müzakere sürecine kapı aralamayı hedefliyor.  Facebook ve Google ise yasa tasarısının internetin işleme biçimini “yanlış yorumladığını” öne sürüyordu. Facebook ayrıca haber içeriğinden çok az gelir elde ettiğini savunuyordu.

Facebook, müzakerelerde hükümetten güvenceler bazı güvenceler aldığını açıkladı. Şirketin küresel haber ortaklıklarından sorumlu başkan yardımcısı Campbell Brown, “Küçük ve yerel yayıncılar dahil, destekleyeceğimiz yayın kuruluşlarını bizim seçmemizi öngören bir anlaşmaya vardık” diye konuştu.

Facebook’un, platformda paylaştığı içerik için haber kuruluşlarına ödeme yaptığı bir uygulaması var. Google da aralarında Nine Entertainment, Seven West Media ve Rupert Murdoch‘a ait News Corporation‘ın da bulunduğu Avustralya merkezli yayıncılarla bir dizi anlaşma imzalamıştı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.