Facebook’tan geri adım: Avustralya’da haber içeriği engellenmeyecek

Sosyal medya devi, Avustralya hükümetinin haber kuruluşlarının içerikleri için gelir payı almasını öngören yasa tasarısı nedeniyle haber içeriklerini engellemeye başlamıştı.
Facebook, Avustralya‘daki kullanıcılarının haber içeriğine erişimini engelleme kararından vazgeçeceğini açıkladı.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison da “küstahlık” diye nitelediği bu kararın ardından yasa tasarısından geri adım atmayacaklarını söylemiş ve “Büyük teknoloji şirketleri dünyayı değiştiriyor olabilir ama dünyayı yönetemezler” demişti.

‘Yeniden arkadaş olduk’

Avustralya Maliye Bakanı Josh Frydenberg, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in kendisine “önümüzdeki günlerde” erişim engelini kaldıracağını söylediğini açıkladı. “Facebook, Avustralya ile yeniden arkadaş oldu” sözleriyle duyuran Frydenberg, yasa tasarısında değişiklikler yapılacağını söyledi.

Geçen hafta Meclis’in alt kanadından onay alarak Senato’ya gelen yasa tasarısı emsal oluşturma potansiyeli nedeniyle tüm dünyada yakından izleniyordu.

Adil müzakere süreci

Hükümete göre yasa tasarısı, teknoloji devleriyle haber kuruluşlarının, haber içerikleri üzerinden elde edilen gelir konusunda “daha adil” bir müzakere sürecine kapı aralamayı hedefliyor.  Facebook ve Google ise yasa tasarısının internetin işleme biçimini “yanlış yorumladığını” öne sürüyordu. Facebook ayrıca haber içeriğinden çok az gelir elde ettiğini savunuyordu.

Facebook, müzakerelerde hükümetten güvenceler bazı güvenceler aldığını açıkladı. Şirketin küresel haber ortaklıklarından sorumlu başkan yardımcısı Campbell Brown, “Küçük ve yerel yayıncılar dahil, destekleyeceğimiz yayın kuruluşlarını bizim seçmemizi öngören bir anlaşmaya vardık” diye konuştu.

Facebook’un, platformda paylaştığı içerik için haber kuruluşlarına ödeme yaptığı bir uygulaması var. Google da aralarında Nine Entertainment, Seven West Media ve Rupert Murdoch‘a ait News Corporation‘ın da bulunduğu Avustralya merkezli yayıncılarla bir dizi anlaşma imzalamıştı.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR