Hafta SonuManşet

Ezilenlerin Tiyatrosu Merkezi’nden yaz atölyeleri başlıyor

0

Ezilenlerin Tiyatrosu Merkezi – Türkiye ve Tiyatro Boyalı Kuş, yaz aylarında “Ezilenlerin Tiyatrosu Teknikleri’ne Giriş” atölye çalışmalarını başlatıyor. 27-28-29 Haziran ve 25-26-27 Temmuz tarihlerinde yapılacak olan iki ayrı atölye çalışması Cihangir Sahne’de gerçekleştirilecek.

Ezilenlerin Tiyatrosu Merkezi (CTO Türkiye) amacını “bünyesinde barındırdığı alanın Türkiye’deki en iyi isimleriyle Ezilenlerin Tiyatrosu tekniklerinin Türkiye’de yaygınlaşmasını sağlamak, bu tekniği öğrenmek ve uygulamak isteyenler için güvenli bir paylaşım alanı yaratmak” olarak tanımlıyor.

Ezilenlerin Tiyatrosu Brezilyalı tiyatro insanı Augusto Boal’ın geliştirdiği, tiyatronun sosyal, toplumsal ve kültürel dönüşüm için bir araç olarak kullanıldığı katılımcı ve interaktif bir politik tiyatro tekniği. Yapılacak olan atölye çalışmalarında Ezilenlerin Tiyatrosu tekniklerinden “İmaj Tiyatrosu” ele alınacak. Çalışmanın amacı, ezilenlerin tiyatrosu oyun ve egzersizlerine giriş yapmak ve ezilenlerin tiyatrosunun temeli olan imaj çalışmalarını ele almak.

Çalışmanın kolaylaştırıcısı Jale Karabekir Ezilenlerin Tiyatrosu’nun Türkiye’de çok bilinmeyen ya da çoğunlukla yanlış ve ideolojisi çarpıtılarak uygulanan bir tiyatro tekniği olduğunu söylüyor. CTO Türkiye olarak amaçlarının Ezilenlerin Tiyarosu’nu, Augusto Boal’ın gerçek ideolojisine ve metodolojisine uygun olarak katılımcılarla paylaşmak olduğunu söyleyen Karabekir şunları söylüyor:

“Hedefimiz Türkiye’de Ezilenlerin Tiyatrosu uygulayıcılarını çoğaltmak. Birçok toplulukta Forum Tiyatrosu’nun uygulanmasını sağlayacak uygulayıcılar yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Bu giriş çalışması Ezilenlerin Tiyatrosu’nun temelini oluşturacak. CTO-Türkiye olarak, Augusto Boal’ın diğer Ezilenlerin Tiyatrosu tekniklerine dair atölyeleri de ileriki tarihlerde açmayı planlıyoruz. Bu şekilde katılımcıların kendi topluluklarında Ezilenlerin Tiyatrosu tekniklerini kullanarak çalışmalarını ve böylece sosyal ve politik bir değişim ve dönüşüm yaratmalarını desteklemek istiyoruz.”

Ezilenlerin Tiyatrosu Atölye Çalışmalarına katılmak isteyenler aşağıdaki iletişim bilgilerinden mail ya da telefon yoluyla kayıt olabilirler.

Ezilenlerin Tiyatrosu Teknikleri’ne Giriş Atölyesi
Tarih:
27-28-29 Haziran 2012 (Çarşamba-Perşembe-Cuma)
Aynı atölye 25-26-27 Temmuz 2012 (Çarşamba-Perşembe-Cuma) tarihinde yeni katılımcılarla açılacaktır.
Süresi:
19:00-23:00 arası 4×3=toplam 12 saat
Mekan:
Cihangir/Sahne (Adres: Ağa Hamam caddesi, taktaki Yokuşu 2 B Cihangir (Firüzağa Kahve arkası, Ağa Bilardo Yanı)
Kolaylaştırıcı:
Jale Karabekir
Katılımcı sayısı:
30 kişi
Katılım Ücreti:
95 TL
Bilgi için:
[email protected]
Telefon:
0542 477 27 53

Jale Karabekir

İstanbul Üniversitesi Dramaturji ve Tiyatro Eleştirmenliği Bölümü mezunu.  Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden ‘Kadınların Özgürleşmesi İçin Bir Strateji Olarak Performans: Okmeydanı Toplum Merkezi’nde Ezilenlerin Tiyatrosu Pratikleri” başlıklı teziyle yüksek lisans derecesini aldı. Aynı bölümde dört yıl araştırma görevlisi olarak çalıştı. Halen Işık Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ve kurucusu olduğu feminist tiyatro, Tiyatro Boyalı Kuş’ta genel sanat yönetmeni olarak çalışmaktadır. İstanbul Kültür ve Sanat Haritası, Tiyatronline, Zipistanbul, Varlık, Pazartesi, Amargi, Oyun, Çerçevesiz Sanat, Mesele ve Üç Ekoloji gibi dergilerde, Tiyatrooline, Bianet, Under Pressure gibi internet portallarında yazıları yayınlanmaktadır. Ezilenlerin Tiyatrosu kolaylaştırıcısıdır.

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.