Kültür-SanatManşet

Ezilenlerin tiyatrosu ‘Gelecek Queer’ sergisinde

0

Kaos GL’nin ‘Gelecek Queer’ sergisi Aylin Vartanyan yürütücülüğünde “Augusto Boal’in Ezilenlerin Tiyatrosu ve Estetiği” atölyelerine de ev sahipliği yapacak.

15

Kaos GL’nin yirminci kuruluş yılında kazanılan nefes alanlarını hatırlamak ve genişletmek için kurulan ev sergisi ‘Gelecek Queer’ sergisi, sanattan teoriye birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

Sergi kapsamında “Queer Teori Dersleri” ve “Lezbiyen, Biseksüel Feminist Buluşmalar” devam ederken, 21-23 Ocak tarihleri arasında da “Augusto Boal’in Ezilenlerin Tiyatrosu ve Estetiği” atölyeleri yapılacak.

Üç gün boyunca her gün 17.30’da başlayıp 20.30’da bitecek çalışmada, Boal’in imge ve forum tiyatrosu çalışmaları ezilenlerin estetiği yaklaşımıyla harmanlanacak.

Çalışmayı, Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu’ndan (YADYOK) Aylin Vartanyan yürütecek. Vartanyan, çalışma içeriğine dair şu bilgileri verdi:

16

“Boal’in tiyatro çalışmalarını deneyimlemek katılımcıları hayatın seyircisi olmaktan çıkarır. Yaşanmış hikayeler üzerinden kurgulanan kısa tiyatro oyunları veya hayatın içinden donmuş kareler üzerinden ezen-ezilen ikileştirmesinin yarattığı hiyerarşinin ötesinde yeni hikayeler üretilmeye çalışılır.  Amaç eşitlerin diyaloğunun nasıl sağlanacağını bir topluluk olarak düşünmek, konuşmak, kurgulamak, oynamak, sorgulamak ve sahneye taşımaktır.  Sahnede sorunsallaştırılan deneyim tüm katılımcıların ortak deneyimine dönüşür ve olası çözümler de ortak bir katkı ve dayanışmayla yüzeye çıkar. Bazen de çıkmaz… Topluluk olarak yaşanan süreç her zaman nihai amaca ulaşmaktan daha değerlidir.”

 

(Kaos GL)

You may also like

Comments

Comments are closed.