DünyaManşet

Ezidi soykırımı sürüyor, IŞİD 80 Ezidi’yi daha öldürdü

0

EzidilerEzidiler yönelik soykırım  sürüyor. IŞİD’in müslümanlığa geçmeyi kabul etmeyen 80 Ezidi’yi daha öldürdüğü bildiriliyor.

Ezidi ve Kürt kaynakalarına göre, IŞİD, köylülerden kendilerine rehberlik etmelerini ve erkeklerinin kendi saflarında savaşmalarını istedi. Köylülerin bu talebi reddetmesinin ardından köye saldıran IŞİD erkekleri öldürdü, kadın ve çocukları ise esir alarak Telafer’e götürdü.

Irak’ın eski dışişleri bakanı Hoşyar Zebari, katliama ilişkin açıklamasında, “Bugün (Cuma) öğleden sonra araçlarla geldiler ve öldürmeye başladılar. Bunu ‘Ya Müslüman ol ya da öl’ şeklindeki inançlarından dolayı yaptıklarını düşünüyoruz’ dedi.

Al Jazeera Erbil Büro Şefi Ahmed Zaviti olayla ilgili şu bilgileri verdi:

‘Kojo, Sincar’ın güneydoğusunda bir köy. Telafer’e ve Kayrevan’a yakın. Ninova eyaletine bağlı. Köyün nüfusu yaklaşık bin 200 kişi. Bunların yaklaşık beş yüzü daha önce köyü terk etmişti. Biraz önce Ezidi kaynaklardan aldığımız bilgiye göre, geri kalanlar Arap aşireti Mutevte’nin koruması altındaydı. IŞİD geçen hafta köy halkına Müslümanlığı seçmeleri için üç gün süre vermişti. Sürenin bitiminin ardından Mutevte kabilesi liderleri, tehditlerini yerine getirmemeleri için IŞİD ile görüşmeler yapmıştı. Bunun üzerine yeniden süre verdiler. Bu süre de Cuma günü öğle saatlerinde doldu. Köye geldiler ve cep telefonlarını topladılar. Dolayısıyla köy halkıyla dışarının irtibatı kesilmiş oldu. Kayravan’daki Arap kaynaklar Kürdistan yetkililerine yaklaşık 200 kişinin idam edildiği haberini ulaştırdı. Kadın ve çocuklar başka bir bölgeye götürüldü. Bazı kaynaklar Telafer’e götürüldüklerini söylüyor.’

Amerika’ya öfke

Ahmed Zaviti, Ezidilerin ABD’yi ve uluslararası camiada etkin olan ülkeleri eleştirdiğini bildirerek, ‘Ezidiler daha önce bu ülkelere tehdit altında olduklarını ilettiklerini söylüyor. Ezidi kaynaklara göre Amerika kendilerine güvence verdi. Bundan dolayı Amerika’ya karşı büyük bir öfke var’ ifadelerini kullandı.

Zaviti, Ezidi mültecilerle ilgili olarak ‘Kaynaklar IŞİD’in Sincar’ı ele geçirmesinden sonra yaklaşık 200 bin kişinin dağlık alana sığındığını söylüyor. Bunların 150 bine yakını Kürdistan Bölgesi’nin bazı mıntıkalarına götürüldü. Bir bölümü hala Suriye topraklarında. Kendilerine yardım ediliyor ama tam bir trajedi yaşıyorlar’ dedi.

IŞİD saldırılarından kaçan binlerce Ezidi’nin Türkiye’ye doğru göçü devam ediyor. Birçok mülteci gerekli evraklara sahip olmadığı için İbrahim Halil Sınır Kapısı yakınındaki bölgede çadırlarda bekliyor.

Al jazeera

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.