Hayvan HaklarıManşetTürkiye

Evdeki hayvanlara pasaport ve mikroçip zorunluluğu getirildi

0

Resmi Gazete‘de yayımlanan yönetmeliğe göre, köpek sahipleri 1 Ocak 2021, kedi ve gelincik sahipleri ise 1 Ocak 2022 yılından itibaren en geç bir yıl içinde kimliklendirme işlemini yaparak bakanlığa bildirecek.

‘Hayvanların sokağa veya barınağa bırakılmasını önlemeyi amaçlıyor’

Veteriner Hekim Doğa Erdinç, zorunlu tutulan uygulamanın bilinçsiz hayvan sahiplenilmesinin önüne geçebileceğini söyledi. Erdinç şöyle konuştu:

“Uygulamayla kedi ve köpeklerin aynı bizde olduğu gibi TC Kimlik numarasına benzeyen bir kimliklendirilmesi söz konusu. Bu da yaklaşık bir pirinç tanesi kadar hayvanın deri altına yerleşen bir mikroçiple gerçekleşiyor. Amaç kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesini sağlamak. Aslında bu uygulama, kedi ve köpeklerin sahiplendirilmesi ve bu hayvanların bilinçsiz bir şekilde sokağa bırakılmamasını amaçlıyor. Bu durum da sokakta hayvan sayısının kontrolsüz artmasına sebep oluyor. Mikroçip sayesinde herkes bilinçli bir şekilde kedi ve köpek beslemek zorunda kalacak. ”

Çiplerin bir navigasyon olmadığını vurgulayan Erdinç, “Boynun altına yerleştirilen bu çip, bir barkot okuyucu tarafından okunarak hayvanın bilgilerine ulaşılıyor. İlk önce kentlerdeki yerel yönetimlere, bu mikroçipin kodu bildiriliyor. Bu kanunen sizin köpeğinizin ve kedinizin var olduğu anlamına geliyor. Aynı zamanda mikroçip sayesinde kaybolan hayvanın kime ait olduğu ve adresi de bulunuyor” diye konuştu.

Erdinç, uygulamaya uymayan kişilere kanuni yaptırımların olduğunu belirtti. 

Pet mikroçip nedir? 

Pet mikroçip, kayıp ya da çalınan hayvanların bulunması için geliştirilmiş elektronik bir sistem. Deri altına yerleştirilen pirinç tanesi büyüklüğündeki çip, okuyucu cihaz ile taranarak, sahibinin  iletişim bilgilerine ulaşılıyor. 

Üzerinde herhangi pil yada güç kaynağı olmadığı belirtilen mikroçiplerin evcil hayvanların ortalama ömründen daha fazla dayanacak şekilde tasarlandığı kaydediliyor. Mikroçip’in bir kez yerleştirildikten sonra yenilenmesi gerekmiyor. 

Evcil hayvanlara çip nasıl takılır? Pet mikroçip zorunlu mu, fiyatı ne kadar? #1

Nasıl takılır?

Aşılamaya benzer bir işlemle, anestezi gerektirmeden gerçekleştirilen prosedürde, çip hayvanın boyun bölgesine, derialtına yerleştiriliyor. İşlemin uzman bir veteriner hekim tarafından yapılması gerekiyor. 

Bazı belediyelerin ücretsiz yaptığı uygulama, özel kliniklerde de 50 ila 100 TL arasında yaptırılabiliyor.

Zararı var mı? 

Hayvanlarda mikroçip implantlarını içeren büyük ölçekli, istatistiksel olarak geçerli deneysel çalışmalar yok, bu nedenle de uzun vadeli güvenliği kesin olarak bilinmiyor.

Laboratuvarda fareler üzerinde yapılan deneylerde çiplerin etrafında ya da bitişik habis tümörler oluştuğuna veriler olmakla birlikte, evcil hayvanlarda bu araştırmalar yok denecek kadar az. 

Yine de hayvan sağlığına olası zararların yanı sıra sahipleri tarafından sokağa bırakılan ya da bir hayvanı çalan kişilerin çipi çıkarmak için hayvana zarar verip vermeyeceği gibi konular hayvan hakları aktivistleri ve hayvanseverlerin endişelendiği başlıklar arasında.  

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.