EkonomiManşetTürkiye

Evde üretip internet üzerinden satanlar vergiden muaf

0

Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan düzenleme göre ayrı bir iş yeri açmadan ve sanayi tipi, seri üretim yapabilen makine, alet kullanmadan oturdukları evlerde imal ettikleri ürünleri internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satan kişilerin bu faaliyetleri muaflık kapsamına alınacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu‘nda (TBMM) kabul edilen düzenleme 1 Ocak 2021 itibariyle yürürlüğe girecek.

Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan bu düzenlemede evden üretim yapanlar vergiden muaf olacak. Ancak bu vergi muafiyetinden yararlanabilmek için iş yeri açmamak, sanayi tipi, seri üretim yapabilen makine veya alet kullanmadan evden üretim yapılması gerekiyor. Ayrıca bu ürünlerin internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satılması gerek.

Diğer şartlar

Vergi muafiyetinden yararlanabilmek için yerine getirilmesi gereken bazı şartlar daha var. Vergiden muaf esnaf belgesi alınması, Türkiye’deki bankalardan birinde bir ticari hesap açılması, tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi hasılat tutarının belirlenen tutarı aşmaması gerekiyor.

 

Bankalar, açılan ticari hesaplara aktarılan tutarlar üzerinden, aktarım tarihi itibariyle yüzde 4 (1 ve üzeri kişi çalıştırıldığı durumda ise yüzde 2) gelir vergisi tevkifatı yapacak. Kanun çerçevesinde bunları beyan edip ödemekle yükümlü olacak.

Kimler yararlanamayacak?

Ticari, zirai veya mesleki kazancı dolayısıyla gerçek usulde gelir vergisine tabi olan kişiler ile maddede sayılan faaliyetleri gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapan kişiler bu muafiyetten faydalanamayacak.

Ayrıca, Cumhurbaşkanına maddede belirtilen oranları ve tutarı, yarısına kadar indirme ve iki katına kadar artırma yetkisi verildi.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.