EmekManşet

Euro Bölgesinde işsizlik oranı artıyor

0
İspanya'da İş ve İşçi Bulma Kurumu Ofisi önünde bekleyenler Avrupa'daki durumun bir göstergesi

İspanya'da İş ve İşçi Bulma Kurumu Ofisi önünde bekleyenler Avrupa'daki durumun bir göstergesi

Euro bölgesindeki işsizlik oranının  yüzde 11,8’le rekor seviyeye ulaştığı açıklandı. Avrupa Birliği’nin Salı günü açıkladığı işsizlik rakamları Ekim- Kasım ayları arasında yüzde 0,1 artış yaşandığını gösteriyor. Rapora göre Euro’yu para birimi olarak kullanan ülkelerde Kasım ayında toplam 19 milyon kişi işsiz. Ekim-Kasım arasında işsiz sayısında 113 bin kişilik artış olduğu belirlendi.

İşsizlik sorunu en fazla Yunanistan ve İspanya’da yaşanıyor.Her iki ülkede de işsizlik yüzde 26’nın üzerinde. Gençler arasında işsizlik ise her iki ülkede yüzde 57 civarında.

AB Komisyonu’nun sosyal işlerden sorumlu üyesi Laszlo Andor, AB‘nin sosyal durumuna ilişkin raporu kamuoyuna açıklarken şu uyarılarda bulunarak, “Hanelerin geliri azalırken yoksulluk riski sürekli artıyor. Bu durumdan bazı sosyal kesimler daha fazla etkileniyor. Özellikle de genç yetişkinler, işsiz kadınlar ve çocuğunu yalnız başına büyüten kadınlar, daimi yoksulluk tehdidinden en fazla muzdarip olanlar.“ diye konuştu.

AB Komisyonu, Avrupa ülkeleri arasındaki sosyal uçurumun derinleşmesini büyük endişe veren bir gelişme olarak değerlendiriyor. Komisyon, bu duruma çözüm olarak; istihdam piyasasında nitelikli işgücünün teşvik edilmesini sağlayacak reformlar yapılmasını ve sosyal sistemin de bununla uyumlu hale getirilmesini öneriyor.

Ancak Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreter Yardımcısı Patrick Itschert, Komisyon’un bu önerilerini eleştiriyor ve şunları söylüyor:

“İstihdam piyasasındaki reformlar iş alanı yaratmıyor. Komisyonun desteklediği körü körüne tasarruf politikası da birçok ülkeye zarar veriyor. Bu şekilde durum iyileşmez. Bu sadece dibe doğru uzanan bir sarmal. Sadece ücretler üzerinden yapılacak rekabet Avrupa’ya Çin modelini getirir. Bizim istediğimiz bu değil.”

(DW Türkçe, Amerikanın Sesi)

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.