Manşetİklim Krizi

Sezonunun 28’inci isimlendirilmiş fırtınası olan Eta Kasırgası Nikaragua’ya varmak üzere

0

Hızla Kategori 4 kasırgasına dönüşen Eta Kasırgası’nın Amerika kıtasının güneyine doğru yolculuğu devam ediyor. Uzmanlar bugün akşam saatlerinde karaya çıkması beklenen kasırganın Honduras ve Nikaragua’da etkili olması bekleniyor.

Kasırganın hayatı tehdit eden kuvvetli rüzgarlar dışında beraberinde getireceği yağış sel felaketine ve büyük çaplı toprak kaymalarına yol açabilir.

’12 saat içinde daha da şiddetlenebilir’

Ulusal Kasırga Merkezi (NHC) yaptığı açıklamada kasırganın karaya çıktığı sularda Kategori 5’ şiddetine çıkabileceği uyarısında bulundu. Açıklamada “Önümüzdeki 12 saat içerisinde kasırganın daha da şiddetlenmesini bekliyoruz” denildi.

Kategori 5 251 kilometre/saat hızın üzerindeki rüzgarları tanımlamak için kullanılıyor. Şu anda henüz Kategori 4 seviyesinde olduğu belirtilen Eta’nın hızı ise 240 kilometre/saat civarında.

CNN’in aktardığına göre kasırganın ABD saatiyle salı günü erken saatte olanca şiddetiyle etkili olması bekleniyor. Akşam saatlerine doğru azalacak rüzgarlar yerini hafta boyunca görülecek sağanak yağışa bırakacak.

Sezonun 28’inci isimlendirilmiş fırtınası

Eta, 2020 kasırga sezonunun ismi konulmuş 28’inci fırtınası oldu. Böylece 2005’teki kasırga sayısı rekoruna bu yıl da ulaşılmış oldu.

1953 yılında ABD Ulusal Meteoroloji Dairesi fırtınalar için Katrina, Rita ve Wilma gibi kadın isimleri kullanmaya başlamıştı. Bu yöntem 70’lerden itibaren feminist grupların tepkisiyle karşılaştı.

Bunun ardından kasırgalara verilen kadın ve erkek isimleri eşitlenmeye çalışılsa da hala en şiddetli kasırgalara ağırlıkla kadın ismi veriliyor. Ancak 28 isimlendirilmiş fırtına ile rekor kıran 2005 yılında örgüt, var olan isimler tükendiğinde kasırgaları Yunan alfabesiyle isimlendirmeye başladı.

Eta ismi ilk kez gerçek zamanlı kullanılacak

Eta ismi ise bu yıl ilk kez gerçek zamanlı kullanılacak. Çünkü 2005 yılında gerçekleşen 28’inci fırtına sezon bitimine kadar tanımlanamamıştı. Fort Collins’teki Colorado Eyalet Üniversitesi atmosfer bilimi bölümünde araştırmacı Phil Klotzbach, New York Times’a verdiği demeçte “Eta ilk kez gerçek zamanlı olarak kullanılacak” dedi.

Klotzbach ayrıca, 2020 sezonunun 30 Kasım’a kadar bitmeyeceği düşünüldüğünde, en çok isimlendirilen fırtınalar için 2005 rekorunun kırılmasının muhtemel olduğunu söyledi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.