ManşetTürkiye

Eski AP Milletvekiline B1 vitamini gözaltısı

0

Almanya’nın Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) eski milletvekili Feleknas Uca, Türkiye’ye bildirim yapmadan çok sayıda B!1vitamini soktuğu gerekçesi ile havalimanında gözaltına alındı.

Feleknas Uca, Atatürk Havalimanı’ndan Türkiye’ye girerken, polis tarafından valizinde yapılan aramada, 248 kutu B1 vitamini bulundu. Vitaminlere kaydı olmaması nedeniyle el konulurken, Feleknas Uca’nın vitaminleri cezaevinde açlık grevindeki KCK’lılar için getirdiğini söylemesi üzerine Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine haber verildi.

Havalimanına giden terörle mücadele ekipleri, Feleknas Uca’yı gözaltına alarak Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürdü. Burada sorguya alınan Feleknas Uca’nın bugün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na sevkedilmesi bekleniyor.

B1 vitamini alınamaması durumunda açlık grevi yapan insanların bundan nasıl etkileneceğini İmc.tv’ye konuk olan Nöroloji uzmanı Dr. Emel Gökmen şu şekilde ifade ediyor.

B1 vitamini kullanılmazsa ortaya çıkacak sağlık sorunları nelerdir?
Şu anki veriler B1 kullanılmadığı, kimi cezaevlerinde kısmen kullanıldığı hatta bu vitaminin verilmediği de söyleniyor. TTB’de cezaevlerindeki hekimlerle iletişime geçmeye çalışıyor, birçok kanaldan bu konuda bilgi edinilmeye çalışılıyor, çok net bilgi yok ama genel bilgi, B1 sıkıntısı var. Bir anlamda 96’ya benzer bir açlık grevi yaşıyoruz. Bu noktadan B1’in önemini vurgulamak istiyorum. B1 vitamini kullanılmadığı zaman açlık grevci şu, şeker, tuz aldığında grev devam ediyor. İnsan kolay ölmüyor, açlıktan da ölmüyor. Öyle bir şey ki, metabolizma kendini küçülterek, dayanıyor. 300’lü günleri gördük 2000’li yıllarda. Açlıktan insan ölmüyor, neden ölüyor? Araya giren problemlerden ölüyor. Çünkü bizim atalarımız, ilkel toplumlarda aylarca açlık, kıtlık yaşadığı için bizim genlerimizde o bilgi var. Biz açlıkla karşılaştığımızda metabolizma kendini küçülterek dayanıyor. Peki araya girenler ne oluyor? 84’ün ve 96’lı yıllarında açlık grevinde yaşamını yitirenlerin otopsi raporları var. Ölüm nedenlerinin en büyük etkeni “akciğer enfeksiyonu”. Neden oluyor? Bu açlık grevlerinde B1 vitamini kullanılmamıştı. 40’lı günlerle birlikte sinir sistemi zayıflıyor. Nasıl etler inceliyor, kas, kemik azalıyor, deri buruşuyor, zayıflık başlarsa sinir sisteminde de zafiyet başlıyor. Sinir sisteminde zayıflık başladığı anda ise özellikle duyularımız, algılarımız olan ışık, ses, koku hassasiyeti başlıyor. Bunlarla birlikte önüne geçilemeyen bulantılar görülüyor. Bununla birlikte art arda önüne geçilemeyen kusmalar yaşanıyor. Zaten bağışıklık sistemi zayıfladığı, vücutta protein kaybı yaşandığı için ardından akciğer enfeksiyonu oluyor ve ölümler böyle gerçekleşiyor. Bu 60’lı günler, 70’li günlere de gider. Diyarbakır’da Metris’te oldu, 96’da böyle oldu.
Elimizde net bir bilgi olmadığı için cezaevlerinin şu anki durumunu da 96’da yaşandığı gibi varsayıyoruz. 96 açlık grevine katılanların hepsini kaçıncı gün hangi durumu yaşadılar tek tek kaydettiğim için bu etkileri söyleyebiliyorum. Ancak kişiye göre değişiyor. Mesela 60. günde olup hala ayakta olup hiçbir sıkıntısı olmayan da olabiliyor.

B1 vitamini alındığı takdirde açlık grevlerinin seyiri nasıl oluyor?

B1 metabolizmayı beslemiyor, açlığa dayanıklılık da geliştirmiyor, besleyici bir özelliği yok ama sinir sisteminin ilacı. Sinir sistemini koruyor. Sinir sistemi için B1, B6 ve B12 gerekli. Bunlar koruyor. Sinir sistemini koruduğu için duyu hassasiyetleri gelişmiyor. Bu durumda metabolizma var olan deposunu az az kullanarak idare ediyor, 100., 200. günlere kadar gidiyor. Açlığa dayanmayı arttırıyor ama besleyerek değil, araya giren problemleri engelliyor. Grev süreci böyle. Bu çok tartışılır bir süreç. 2000’li yıllarda ben B1 kullanılmasında ısrar ettim. Bana söylediler, B1 kullandık, ölümler olmuyor, ölümler olmadığı için de ses getirmiyor. Bu politik bir şey, benim asıl önemsediğim açlık sonlandırmak.

B1 ilerleyen aşamalarda kullanılsa da faydalı olur mu?

Açlık grevinde olanlar hangi aşamada olursa olsun B1 vitamini alabilir. Bunun faydası olacaktır. Risk almaz, birçok şeyi de düzeltir. Sinir sistemi kendi toplayıp etkisini gösterebilir. Yine bir deneyim yok, bu bir varsayım. Ancak bu kadar uzun süre açlık greviyle çalışıp, bu kadar çok hastayı izledikten sonraki düşüncem bu. Kullanılırsa sorun olmaz. B1 vitamini alınca sinir sistemi kendini toplayacak, toplayınca da bu problemler olmayacak, ölümler de azalacak. İkincisi; asıl önemli olan açlık grevinin sonlandırılması. Açlık grevi bütün dünya siyasi literatüründe farklı şekillerde sonlandırıldı. En güzeli karşılıklı anlaşma ve taleplerin kabulü. Türkiye siyasi geleneğine baktığımızda, talepleri kabulü ve böyle sonlanmalar pek olmamaya başladı. Anlaşma olabilir, zorla besleme olabilir, zorla müdahale olabilir ya da 2000’li yıllardaki gibi operasyon tarzı olabilir. Bu çok çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Hekim bilmiyor olabilir. Tıbbi olarak belki sağır sultan duydu, yayınlar çıktı ama tıp eğitiminde yok bu. 96 yılında cezaevi hekimine B1’in önemini söylemiştim, açlık grevi sonlandırıldı. Açlık grevcilerine B1’siz kesinlikle şekerli serum takılmaması gerektiğini söylemiştim. Bütün hepsinin kolunda yüzde 20 şekerli serumla geldiler cezaevinden hastahaneye.

(Yeşil Gazete, Bianet, ANF, Imc.tv)

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.