Mimar Kerem Türker Vakfı‘nın kurucularından Lale Dikmen Türker adına verilen ödülün ilki kadın haklarına yönelik çalışmalarından dolayı Eşitlik İçin Kadın Platformu‘nun (EŞİK) oldu.
Kadının toplumdaki yeri, cinsiyet ayrımcılığı ve kadın hakları konularında verilen ödülün, kadınlar için çalışmalarından ve kadınların kazanımlarına yönelik olumsuz yaklaşımlara karşı duruşundan dolayı EŞİK’e verildiği vurgulandı.
EŞİK’in dün akşam çevrimiçi düzenlediği ödül törenine Mimar Kerem Türker Vakfı’nın kurucularından ve Lale Dikmen Türker’in de eşi olan emekli büyükelçi Engin Türker, Vakıf Yönetim Kurulu, Ödül Kurulu üyeleri ve Eşitlik İçin Kadın Platformu katıldı.
‘Ödülümüzün değerini güçlendirdi’
Vakıf Başkanı Engin Türker, vakfı 2016 yılında genç yaşta yitirdikleri oğulları mimar Kerem Türker’in anısını yaşatmak için eşi Lale Dikmen Türker ile birlikte kurduklarını söyledi. Ancak, kısa bir süre sonra eşini de kaybeden Türker, vakfı hem oğluna hem eşine adadığını belirtti ve ödüle layık görülen EŞİK için şunları söyledi:
Kadın konusunu içine alan tüm sorunları büyük bir yürekle, büyük bir çabayla, büyük bir liyakatle ve büyük bir cesaretle yürüten son derece yetkin ve bu davaların gerçek sahibi olan siz EŞİK Platformu’nun tüm bileşenlerine verilmesi, ödülümüzün yüreğimizdeki değerini çok güçlendirdi.”
‘Ödülün EŞİK’e verilmesinden çok memnun olurdu’
Gazeteci-Yazar ve PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral, törende konuşma yapan isimler arasındaydı. İzmir Amerikan Koleji‘nde Lale Dikmen Türker ile birlikte okuyan Oral, ödülle ilgili şunları söyledi:
Lale bugün hayatta olsaydı bu ödülün EŞİK’e verilmesinden çok mutlu olacağına eminim.”
‘Bu ödül önemli bir eşik atlatacak’
EŞİK üyelerinden Hülya Gülbahar da ödülle ilgili şu açıklamayı yaptı:
Şu an ekrana baktığımda Türkiye’nin her yerinden, her yaştan kadınlar görüyorum, farklılıklarımız bizim hayat bağımız, bizi uzaklaştıran değil tam tersine bizi birbirine çeken ve bağlayan şeyler. Bu kadar kısa sürede bir ödül ile onurlandırılmak çok güzel. EŞİK olarak yeni bir Türkiye kuruluncaya ve yeni bir anayasa yazılıncaya kadar bir aradayız sözü vermiştik birbirimize. Bu ödül de bize önemli bir eşik atlatacak. Sevgili Lale’yi artık EŞİK’in bir parçası olarak kalplerimizde yaşatacağız.”
EŞİK kimdir?
320 kadın ve LGBTİ+ örgütünden oluşan ve 160 hak örgütü, meslek odası ve sendika tarafından desteklenen EŞİK, bugüne kadar çocukların cinsel istismara maruz bırakılması, İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet alanlarında yerel, ulusal ve uluslararası çok sayıda çalışma gerçekleştirdi.