KadınManşetTürkiye

Esenyalı ve Beşiktaş’ta kadınlardan İstanbul Sözleşmesi eylemi

0

Gece yarısı Cumhurbakanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan kararname ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına tepki gösteren kadınlar İstanbul’un Esenyalı ve Beşiktaş ilçelerinde sokağa çıktı.

İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula kampanya grubunun çağrısıyla eylemlere katılan katılan kadınlar basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadınların mesajı ise ortaktı: “Haklarımızdan, hayatlarımızdan ve İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz.”

Esenyalı: Kadınların yaşam hakkını yok saydılar

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’nin çağrısıyla dernek binasının önünde eylem yapıldı. Yapılan basın açıklamasında “İstanbul Sözleşmesini ‘aile yapısını bozuyor’ diyerek hedef gösterenler güvende olması gereken evlerde çocuklarının gözü önünde şiddet gören ölümle burun buruna gelen kadınların yaşam hakkını yok saydılar” denildi.

İstanbul Sözleşmesi gerçekte ne anlama geliyor?

Gerçeğin bu şekilde olmadığı belirtilen açıklamada İstanbul Sözleşmesi’nin ne anlama geldiği ve ne yükümlülükler getirdiği şu sözlerle ifade edildi:

İstanbul sözleşmesi; psikolojik, fiziksel, cinsel şiddetin yanı sıra, ısrarlı takip, zorla evlendirme, taciz gibi kadına yönelik şiddetin her türünü içerirken şiddeti önlemek için devletin yapması gereken görev ve sorumlulukları da belirliyordu. Devletin, kadınları koruyan, güçlendiren mekanizmaları oluşturması için yükümlülükler getiriyordu. Cinsiyete duyarlı politikalar geliştirmeleri, şiddeti önlemede ve mücadelede bütüncül politikaları uygulamalarını, şiddet eylemlerinin tekrarlanmasından korumak amacıyla gerekli hukuki ve diğer tedbirleri almayı, şiddete maruz kalanın şiddet gösterenden tazminat talep etmesini sağlamak üzere hukuki tedbirleri almayı şart koşuyordu.

Fotoğraflar: İstanbul Sözleşmesini Uygula

Beşiktaş: Kadınların özgürleşmesinden korkuyorlar

Beşiktaş’ta bulunan Barbaros Meydanı önünde bir araya gelen kadınlar ise burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada “İstanbul Sözleşmesi bizimdir! Vazgeçmiyoruz” pankartı açıldı.

Kampanya Grubu’ndan Meltem Yalçın, “2011 yılında mecliste onaylanan tüm kadınları ilgilendiren sözleşme, kadınları şiddete mahkum etmeyi kafasına koymuş kadın düşmanlarının sözünü onaylayan tek bir adam tarafından gece yarısı kaldırıldı. İstanbul Sözleşmesi’ni tartışıp duruyorlar, çünkü kadınların şiddete mahkum olmasını istiyorlar. Kadınlar hayır diyemesin, kadınlar şiddete ses çıkaramasın, kendi hayatları hakkında karar alamasın istiyorlar. Kadınların özgürleşmesinden korkuyorlar. Kadınlar üstündeki egemenliklerini kaybetmemek için çırpınıyorlar” ifadelerini kullandı.

Açıklama “Bir grup adamın sözünün, tek adamın kararının kadınlar tarafından hükmü yoktur! İstanbul Sözleşmesi gerektiği gibi uygulanana, erkek şiddeti son bulana kadar mücadelemiz devam edecek” ifadeleriyle son buldu.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.