”Esad’ın düşürülmesi bölgeye barış getirmeyecektir”

Almanya'nın eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın düşürülmesinin bölgeye barış getirmeyeceğini ifade etti. Fischer, "Süddeutsche Zeitung" gazetesi için yazdığı bir yorumda, "Suriyeli diktatörün düşürülmesi bölgeye barış getirmeyecektir. Ancak İran'ın etkisini azaltacaktır" görüşünü belirtti.

Almanya’nın eski Dışişleri Bakanı ve Alman Yeşillerinin önemli isimlerinden  Joschka Fischer, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın düşürülmesinin bölgeye barış getirmeyeceğini ifade etti. Fischer, “Süddeutsche Zeitung” gazetesi için yazdığı bir yorumda, “Suriyeli diktatörün düşürülmesi bölgeye barış getirmeyecektir. Ancak İran’ın etkisini azaltacaktır” görüşünü belirtti.

Fischer, Suriye’de Batılı tarzda bir demokrasi ve hukuk devleti kurulacağına inanılmaması gerektiğini, tam aksine Esad’ın yandaşlarına yönelik şiddetin daha da artacağını ve ülkedeki farklı gruplarla dini cemaatler arasında iktidar kavgalarının başlayacağını kaydetti.

Suriye’de Esad’ın düşürülmesi konusunda önemli bir aşamaya gelindiğini ifade eden Fischer, ancak bunun gerçekleşmesi durumunda Suriye’de Batılı tarzda bir demokrasi ve hukuk devleti kurulacağına inanılmaması gerektiğini, tam aksine Esad’ın yandaşlarına yönelik şiddetin daha da artacağını ve ülkedeki farklı gruplarla dini cemaatler arasında iktidar kavgalarının başlayacağını kaydetti. “Şam’daki rejimin düşürülmesinin bölgeye, Türkiye, İran ve Suudi Arabistan arasındaki bölgesel güç dağılımına, bölgesel çatışmalara ve Ortadoğu sorununa da geniş çaplı etkisi olacaktır” şeklinde görüş belirten Fischer, Esad ailesinin, İran’ın Lübnan’daki tek müttefiki olan Şii Hizbullah örgütüyle işbirliği yaptığını, bu nedenle Suriye’de rejimin düşmesinin Tahran yönetimini de bölgede yalnız bırakacağını, bunun da İran’ı, nükleer programını daha da geliştirme çabası içine sokacağını belirtti.

Fischer, “Arap Baharı” çerçevesinde Batı yanlısı bazı diktatörlerin düşürülmesinin İran’a yarayacağı şeklinde Batılı ülkelerde yaygın olan görüşün doğru olmadığını da ifade ederek, Esad rejiminin düşürülmesinin Rusya’ya ne gibi etkisi olacağının da düşünülmesi gerektiğini kaydetti. Fischer, “Yani Suriye’deki iç savaşın dünya çapında etkileri olacaktır. Hem bu ülke ve insanlarına hem bölge ve çatışmalarına hem de dünya politikasına. Ancak uluslararası alanda bundan en fazla olumsuz etkilenecek ülke İran olacaktır” görüşüne yer verdi.

(Ajanslar)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR