Doğa MücadelesiManşet

Erzincan Kemaliye’de HES’in kuruttuğu dereye iki HES daha yapılmak isteniyor

0

Erzincan‘ın Kemaliye ilçesine bağlı Barasor Vadisi’nde bulunan köylerdeki yurttaşlar, bölgedeki hidroelektrik santral (HES) ve yapımı devam eden tünel nedeniyle doğanın katledildiğini söyledi.

Suyun çok azaldığı derede balıkların yaşayabilmesi için bırakılan suyun önüne setler ördüklerini ifade eden köylüler “Bu şekilde ölümlerin önüne ne kadar geçebiliriz?” diye soruyor.

Cumhuriyet’ten Mehmet Kızmaz’ın haberine göre, köy sakinleri dereden koruma altında olması gereken çok fazla sayıda ölü kırmızı benekli alabalık topladıklarını, çevrenin katledildiğini, içme suyu kaynaklarının kuruduğunu belirtti. Ancak bütün bunlara rağmen bölgede iki HES daha yapılmak isteniyor.

‘Bırakması gereken suyu bırakmıyor’

Barasor Vadisi’ndeki Aşağıumutlu köylüleri, daha önce de köylerine Devlet Su İşleri (DSİ) eski bölge müdür yardımcısı tarafından bir HES’in yapıldığını, HES’in de dereye suyun dörtte birini bırakması gerekirken bunun yapılmadığını kaydetti. Bu durumu DSİ’ye şikayet ettiklerinde ise suyun bir anda arttığını söyleyen köy sakinleri, şunları söyledi:

“Dereye bırakılan suyun uygun seviyede olduğu görülmesi için konulan ölçüm cihazının önü nedense set ile örülü. Dünyada endemik bulunan, koruma altında ve avlanması yasak olan kırmızı benekli alabalık çeşidi bu ve buraya bağlanan çevre birkaç derede bulunuyor. Yeterli derecede su bırakılmadığı için suyun oksijen yetersizliğinden ve balıkların sırtlarının suyun üzerinde kalmasından dolayı balık ölümleri yaşanıyor. Sadece biz yüzlerce ölü balık bulmuştuk. Yavru balıkları dahi saymıyoruz. Ayrıyeten dünyada eşi benzeri çok nadir bulunan kırmızı su keneleri de mevcut. Ama bunlar kimin umurunda ki?”

‘HES’teki ısrar neden?’

İki HES’in daha yapılacağını belirten yöre halkı, “Şu an faaliyette olan HES için dere boyu boru döşenmesi için söküp, kırıp katledilen ağaçların yerine yapılması gereken çimlenme ve ağaçlandırma çalışması tam anlamı ile yapılmadı. Dikilen az sayıdaki ağacın bir kısmı da kurumuş vaziyette” dedi.

Faaliyet gösteren HES santralinden tahliye olan suyun çıktığı yerin, yüz metre aşağısında bir tünel yapıldığını aktaran köylüler, “Su oradan alınıp tünelin öbür tarafından çıkarıldığı noktada da HES santrali kurulacak. Oradan da tekrar boruya alınıp başka bir santrale aktarılıyor. Civar köylerden gelip deremizde buluşan iki dereye de iki HES daha yapılma durumu ile karşı karşıyayız. Çevreye daha az zararı olan RES ve GES yapmak dururken; su döngüsüne büyük bir ölçüde engel olan, kuraklığa sebebiyet veren ve tamamen çevre aleyhine olan HES’ler niye böylesine yaygınlaştırılıyor ve yapılıyor?” diye sordu.

You may also like

Comments

Comments are closed.