Doğa MücadelesiManşet

Ertuğrul Kürkçü’den zeytinliklerde uçakla ilaçlama için soru önergesi

0

HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Edremit Körfezindeki zirai ilaçlama ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Kürkçü’nün önergesinin gerekçesi şu şekilde:

10 ertuğrul kürkçü“Balıkesir ili sınırlarındaki Edremit Körfezi civarındaki zeytinliklere uçakla kimyasal zirai mücadele ilaçları atılmaktadır. Dünyanın pek çok yerinde uçakla zirai ilaçlama yöntemi sadece hedef zararlılara değil, tüm doğal yaşama tehdit oluşturduğu gerekçesiyle yasaklanmışken bu uygulama Edremit Körfezi’nde devam etmektedir.

Bu tipte ilaçlama sadece zeytin sineğini değil canlı yaşamı yok etmekte, ekolojik dengenin bozulmasına yol açmaktadır. Zararlılarla kimyasal ilaçlar vasıtasıyla mücadele etmek, hedef zararlıların yanı sıra bu canlılarla beslenen avcı böcekleri de yok etmekte, bir süre sonra zararlılar ilaca bağışıklık kazanarak her sene daha yüksek dozajda ilaca ihtiyaç oluşturmaktadırlar. Üreticiler ise kimyasallara ve onları üreten firmalara bağımlı kılınmaktadır.

Uçakla kimyasal uygulamalarının kaybedeni öncelikle zeytin üreticileridir. Bu seneki mahsulü kurtarsalar bile yıllar boyunca kimyasalcı şirketlere bedeller ödemek zorunda kalacaklardır. Ayrıca bölgedeki organik – iyi tarım uygulamaları yapan üreticiler, arıcılıkla geçinenler, evcil ve yabani hayvanlar telafisi mümkün olmayan büyük zarar göreceklerdir.
Uçakların her ilaç bombardımanında su kaynakları zehirlenmekte, hava kirlenmekte, başta astım olmak üzere solunum yolu hastalıkları artmakta, bölgenin turizmi olumsuz etkilenmekte, kısaca bölge insanların ve tüm canlıların yaşam alanları tehdit edilmektedir.”

Kürkçü önergesinde şu sorulara yanıt istiyor:

Önceki senelerde Tarım Bakanlığı tarafından yasaklanan uçakla zirai ilaçlama kararını kim vermiştir? Bu uygulama için kim, hangi gerekçeyle izin vermiştir?
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatıldığı öğrenilen ilaçlama için hangi uzmanların görüşü alınmıştır?
Kullanılan ilaçların çevreye ve doğal hayata etkileri konusunda yapılmış bir çalışma var mıdır?
Uçakla ilaçlama için ayrılan bütçe ne kadardır? Uygulama nasıl bir ihale sonucu hangi firmaya verilmiştir? Uygulamada kullanılan ilaçlar nasıl ve kimler tarafından belirlenmiştir? İlaçlama için harcanan paranın üreticilerden geri alınması düşünülmekte midir?

 

Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.