DünyaManşet

Ermenistan’da Başbakan Sarkisyan protestolar sonunda istifa etti

0
Serj Sarkisyan

Erivan’da eski Devlet Başkanı Sarkisyan’ın Başbakan olmasının ardından başlayan protestoların 11. gününde eski Devlet Başkanı ve yeni Başbakan Serj Sarkisyan görevinden istifa etti. Protestolara bugün bir grup asker de katılmıştı.

Serj Sarkisyan

Sarkisyan, Ermenistan Başbakanlık Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada, “Sizlere devletin başı olarak son kez hitap ediyorum. (Protestoların lideri) Nikol Paşinyan haklıydı. Ben hata yaptım. Bu zor durumda birkaç çözüm yolu var ancak ben bu yolların hiçbirine başvurmayacağım. Bu benim tarzım değil. Görevi bırakıyorum” ifadelerini kullandı.

Protestoların kendisine karşı olduğunu kabul eden Sarkisyan, göstericilere hitap ederek, “Talebinizi yerine getiriyorum. Ülkemize barış, ahenk ve mantık diliyorum” ifadelerini kullandı.

Askerler de sokağa inmişti

Erivan’daki gösterilerde son olarak bir grup asker de protestocuların saflarına katılmıştı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı askerlerin gösterilere katılmasını kınarken, bu askerlerle ilgili yasal işlem yapılacağını söylemiş ve askerlere protestolardan uzak durmaları uyarısı yapmıştı ancak askerler geri adım atmamıştı.

Protestoların lideri serbest bırakıldı

Dün, Sarkisyan ile görüşmesinin ardından diğer muhalif liderler Nikol Paşinyan, Ararat Mirzoyan ve Sasun Mikaelyan ile birlikte gözaltına alınan Paşinyan birkaç saat önce serbest bırakıldı.

Uzlaşma sağlamak için ʺToplum Sözleşmesi Partisiʺ (TSP) Genel Başkanı Nikol Paşinyan ile Serj Sarkisyan dün bir otelde bir araya gelmişti.

Paşinyan buluşmada “Yanlış anlama olduğunu sanıyorum, Sayın Sarkisyan’la konuştuğumda net bir şekilde söz konusu olanın diyalog değil, aksine bizim önerdiğimiz gündeme ilişkin olduğunu kaydettim. Ben buraya sizin istifa koşullarınızı ve iktidarı sarsıntısız teslim koşullarını görüşmeye geldim, öyle ki size diyalog terimini kullanmama çağrısında bulunuyorumʺ ifadelerini kullanmıştı.

İkinci “Kadife Devrim” benzetmesi

Paşinyan, Ermenistan’daki gösterileri 1989’da Çekoslavakya’da komünist iktidarı deviren ‘Kadife Devrim’e benzeterek kendisinin de ‘kadife devrim’e önderlik ettiğini söylemişti.

Sarkisyan’a karşı 2008’de düzenlenen gösterilerdeki rolü nedeniyle gözaltına alınıp serbest bırakılan Paşinyan, destekçilerine ‘tüm devlet sisteminin işleyişine engel olun’ çağrısında bulunmuş, “Çünkü iktidar halka geçmeli” demişti.

 

(Bianet, BBC Türkçe, Euro News)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.