DünyaManşet

Ermenistan ve Azerbaycanlı gençlerden barış çağrısı

0

“Caucasus Talks” adlı bir proje başlatan bir grup Azerbaycanlı ve Ermenistanlı genç, Dağlık Karabağ‘da şiddetlenen çatışmalara karşı  yazdıkları bir bildiriyle barış çağrısı yaptı.

Bianet’in aktardığına göre, gençler bölgede birbiriyle ilişkileri kötü olan ülkelerin gençlerini bir araya getirmeyi hedefliyor. Temmuz ayında Tovuz kentinde başlayan çatışmaların ardından varlıklarını ilan eden grup hem Dağlık Karabağ hem de tüm bölge için barış istiyor.

“Birbirlerini öldürüyorlar”

 Kafkas gençlerin barış çağrısı şöyle:  

Siz bu mesajı okurken Dağlık Karabağ ve çevresinde insanlar ölüyor. Genç oğlanlar ve erkekler görünürde çözüm olmaksızın birbirlerini öldürüyorlar. 

Bu savaşın ana kurbanı nesnel gerçek değil. Aksine gerçek insanların, gerçek çocukların hayatlarını mahvediyor.

Bu Güney Kafkasya bölgesinin tamamı için kaybedilen bir savaş haline geliyor.

Sizi şimdi etkilemezse, savaş ya da sonuçları yarın size ulaşacaktır.

‘Bu savaşın galibi yok’

Savaş asla çatışmaları çözmez. Bizi sadece daha karanlık, daha kısır bir şekilde savaşlar ve çözülmemiş şikayetlerden oluşan bir döngü içinde bırakır.

Barışı savunmak tarafsız bir tutum değildir. Savaş anlatılarının koşullandırdığı militarist pozisyonları reddediyor ve bunun yerine barışı inşa etmek için yollar arıyoruz.

Bu savaş geçmişin trajedilerini ve yaralarını hatırlatıyor. Onları iyileştirmek için hiçbir şey yapmaz, sadece yenilerini yaratır.

Bu savaşın galibi yok. Kafkasya bölgesinin tamamına sefalet, ölüm, yoksulluk ve bağımsızlık kaybını getiriyor.

Dış güçleri daha fazla çatışmayı kışkırtmamaya ve savaşa katılmamaya çağırıyoruz.

Acil bir ateşkes ve çatışmanın tüm Ermeni ve Azerbaycan taraflarını kapsayan kapsamlı müzakereleri savunuyoruz.”

Ermenistan’dan Arthur Harutyunyan, George Gevorkyan gibi isimlerin imzaladığı barış metninin altında, Azerbaycan’dan Namiq Abdullayev ve Nijat Mammadbayli, Türkiye’den ise Garo Paylan ve Aykan Sever gibi isimlerin de imzası bulunuyor. İmzacılar arasında da Norveç, Fransa, Çekya, ABD, Avusturya, Gürcistan, Suriye, Polonya gibi pek çok ülkeden gelen gençler bulunuyor. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.