KadınManşetTürkiye

Erkekler altı ayda en az 152 kadını öldürdü

0
Fotoğraf: Şehlem Kaçar / csgorselarsiv.org

Erkekler Haziran’da en az 25 kadını öldürdü. Erkekler, en az 62 kadına şiddet uyguladı, en az 17 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti, en az yedi kadını taciz etti. Haziran’da erkekler en az 41 kadını seks işçiliğine zorladı. Haziran 2023’te basına yansıyan tecavüz vakası olmadı.

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlerle oluşturulan ve Evrim Kepenek‘in kaleme aldığı Erkek Şiddeti Çetelesi’ne göre; Haziran’da en az 33 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı. Haziran’da bir çocuğun ölümü de basına şüpheli olarak yansıdı.

Fotoğraf: Ozan Mercan / csgorselarsiv.org

2023’ün ilk altı ayında erkekler 152 kadını öldürdü  

2023’ün ilk altı ayında erkekler 152 kadını öldürdü, 27 kadını taciz etti, 64 çocuğu istismar etti, 357 kadına şiddet uyguladı, altı kadına tecavüz etti. Erkekler en az 173 kadını seks işçiliğine zorladı. 128 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansırken, erkekler 13 çocuğu öldürdü.

Fotoğraf: Şehlem Kaçar / csgorselarsiv.org

Haziran’da erkekler 25 kadını öldürdü

Erkekler, Haziran’da en az 25 kadını öldürdü; geçen yıl aynı ay bu sayı 32 idi. Erkekler, kadınların yanındaki beş erkeği de öldürdü.

Erkekler, en az dört kadını koruma kararına rağmen öldürdü. Erkeklerin öldürdüğü dört kadın Türkmenistan vatandaşıydı.

Erkekler 12 kadını “ayrılmak istediği, barışmak istemediği”, iki kadını “kıskandığı” için öldürdü. Erkeklerin en az 11 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı.

Fotoğraf: Fatoş Sarıkaya / csgorselarsiv.org

15 kadını kocası, eski kocası, sevgilisi erkekler, altı kadını oğlu/abi, kuzen ve kardeşi olan erkekler, iki kadını arkadaşı erkekler öldürdü. İki kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. Erkekler, 11 kadını sokak, tarla gibi ev dışı alanlarda, 14 kadını ev içinde öldürdü.

Kadınları öldüren 24 fail vardı. Sadece 11 fail tutuklandı. Üç fail gözaltına alındı. Yedi fail intihar etti. İki fail kaçtı. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

Erkekler en az yedi kadını taciz etti

Haziran’da erkekler en az yedi kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ayda 27 idi.

Erkekler, beş kadını sözlü ve fiziki yollarla taciz etti. İki kadını da karşısında cinsel tatmin yaşayarak ve video çekerek taciz etti. Erkekler, yedi kadını da sokak, üniversite kampüsü, mağaza, durak ve toplu taşıma araçlarında taciz etti.

Fotoğraf: Dilara Açıkgöz / csgorselarsiv.or

Bir kadını eski sevgilisi, bir kadını kocası, bir kadını taksi şoförü, çok sayıda kadını üniversitedeki hocaları taciz ederken iki kadını taciz eden erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Kadınları taciz eden yedi fail vardı. Faillerden hiçbiri tutuklanmadı. Bir fail serbest bırakıldı. Bir fail üniversitedeki görevinden istifa etti. Üç fail hakkında soruşturma başlatıldı. İki fail hakkında hiçbir işlem yapılmadı.

Erkekler Haziran’da en az 62 kadını yaraladı

Haziran’da basına yansıyan tecavüz vakası olmadı. Bu, tecavüz olmadığı anlamına gelmiyor.

Erkekler Haziran’da en az 62 kadını yaraladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı 89 idi. En az 41 kadını kocası, sevgilisi erkekler yaraladı. 10 kadını babası, abisi, damadı oğlu gibi erkekler yaraladı. 10 kadını yaralayan erkeklerin yakınlık derecesi basına yansımadı. Bir kadını da bindiği aracın şoförü yaraladı.

Erkekler, 32 kadını “ayrılmak istediği, barışmak istemediği, reddettiği” için yaraladı. Dokuz kadını kıskandığı için yaraladı. Erkeklerin 21 kadını neden yaraladığının “bahanesi” basına yansımadı.

Fotoğraf: Gülnaz Bingöl / csgorselarsiv.org

Erkekler, 37 kadını ev içinde, 16 kadını sokak, araç, park gibi ev dışı alanlarda yaraladı. Erkeklerin dokuz kadını nerede yaraladığı bilgisi basına yansımadı.

Kadınları yaralayan 61 fail erkek vardı. Sadece altı fail tutuklandı. Beş fail gözaltına alındı. Üç failin süresi basına “kaçtı” diye yansıdı. Dört fail serbest bırakıldı. En az 14 failin hukuki süreci basına yansımadı. En az 29 fail hakkında da yasal süreç başlatıldı.

Erkekler 41 kadını seks işçiliğine zorladı

Haziran’da erkekler en az 41 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl bu sayı 24 idi.

23 kadın Türkiye vatandaşı değildi. Seks işçiliğine zorlananlar arasında çocuklar da vardı. Kadınları seks işçiliğine zorlayan en az 18 fail vardı. Hepsi tutuklandı.

8 Mart, 21. Feminist Gece Yürüyüşü – Fotoğraf: Dilan Ela Pamuk

En az 17 çocuğa cinsel istismar

Erkekler, Haziran’da en az 17 çocuğu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı 41 idi. Bazı failler aynı suçu daha önce işlemiş ve yargılanmıştı. İstismarlardan biri sistematikti. Erkeklerin istismar ettiği çocuklardan biri Suriyeli idi.

Erkekler, 17 çocuğu okul, sokak gibi ev dışı alanlarda istismar etti.

İki çocuğu komşusu erkekler, 11 çocuğu öğretmeni, bir çocuğu arkadaşı, bir çocuğu spor antrenörü istismar etti. İki çocuğu istismar eden erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Çocukları istismar eden yedi fail erkek vardı. Sadece üç fail tutuklandı, iki fail de gözaltına alındı. Bir fail intihar etti. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

8 Mart, 21. Feminist Gece Yürüyüşü - Fotoğraf: Cansu Acar

8 Mart, 21. Feminist Gece Yürüyüşü – Fotoğraf: Cansu Acar

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.