Eriyen Arktik permafrostu tonlarca civanın açığa çıkmasına neden oluyor

Arktika'daki permafrost'un erimesi, ekosistem ve besin zinciri bakımından büyük tehdit oluşturan, büyük miktarda cıvanın açığa çıkmasına neden oluyor.

Bilim insanları Kuzey Kutbu‘nda, Kutup Dairesi’nin üzerinde kalan Arktik bölgesinde binlerce yıldır donmuş halde bulunan toprağın çözülmesiyle tonlarca civanın açığa çıktığını belirledi.

Güney Kaliforniya Üniversitesi, Dornsife Edebiyat, Sanat ve Bilim Fakültesi (USC) araştırmacıları tarafından yayımlanan çalışmada, Alaska‘dan Bering Denizi’ne doğru akan Yukon Nehri’nin kıyılarındaki donmuş toprağı aşındırıp tortuları aşağı doğru taşıdığı ve gezegenimiz ısındıkça bu donmuş toprağın daha hızlı aşınarak çevreye zehirli bir metal olan cıvayı saldığı tespit edildi.

Eriyen permafrosttan salınan cıva bugün toksik bir tehdit oluşturmasa da, etkisinin zamanla büyüyeceğini kaydeden uzmanlar, doğal ortamdaki artan civa konsantrasyonunun yavaş yavaş besin zincirinde birikeceğini ve insanlar tarafından tüketilen balıklar ve vahşi hayvanlarda biriktikçe tehdit oluşturacağını belirtti.

Arktika’daki civanın kaynağı ne?

Doğal atmosfer dolaşımı nedeniyle kirleticiler, daha yüksek enlemlere doğru hareket etme eğiliminde.

Bu, cıvanın Arktik’da birikmesine ve bitkiler tarafından emilip bitkinin ölmesinden sonra donmuş toprağın bir parçası haline gelmesine neden oluyor. Binlerce yıl boyunca donmuş toprakta biriken civa konsantrasyonu bu haliyle özellikle tehlikeli olmasa da iklim değişikliğinin etkisiyle toprak çözüldüğünde açığa çıkıyor ve çevreye yayılıyor.

Daha önce binlerce yıl permafrsot tarafından tutulan bu zehirli metalin aşınarak çevreye saçılması, bölgede yaşayan 5 milyon insan için yakın bir tehdit oluşturuyor. 2050 yılına kadar permafrostun tamamen yok olması beklenen bölgelerde yaşayan 3 milyondan fazla insan için de büyük bir çevre ve sağlık tehlikesi oluşturuyor.

USC Dornsife’de Dünya Bilimleri ve Çevre Çalışmaları profesörü ve çalışmanın ortak yazarı Josh West, “Arktik’te patlamayı bekleyen dev bir cıva bombası olabilir” diyor.

Arktik, dünyanın diğer bölgelerine göre dört kat daha fazla ısınıyor

Araştırma nehir yoluyla permafrosttan salınan cıva miktarını ölçmenin ve salınmayı bekleyen toplam cıva miktarını tahmin etmenin daha doğru bir yöntemini araştırıyor.

Bu toksik metalin doğadaki seviyesini tahmin etmenin önceki yöntemlerinde toprak örnekleme derinliği gibi sınırlamalar bulunuyordu. Çekirdek örnekleri permafrost’un sadece en üst üç metresinden alınabiliyordu. Bu da sonuçların büyük ölçüde yanıltıcı olmasına neden oluyordu.

Yeni çalışmada bunun yerine nehir kıyılarında ve kum setlerinde bulunan tortulardaki, daha derin toprak katmanlarına ulaşıldı ve buradaki civa analiz edildi. Ekip ayrıca Yukon Nehri’nin gidişatının önümüzdeki yıllarda nasıl değişebileceğini ve bunun cıva yüklü nehir kıyılarının aşınmasını nasıl etkileyebileceğini görmek için uyduları kullandı.

Araştırmada, daha ince taneli tortuların iri taneli tortulardan daha fazla cıva içerdiği bulundu. Bu da farklı toprak tiplerinin farklı riskler oluşturabileceğini gösteriyor.

USC Dornsife’de doktora adayı ve çalışmanın ilgili yazarı olan Isabel Smith, “Tüm bu faktörleri hesaba katmanın önümüzdeki birkaç on yıl içinde donmuş toprak erimeye devam ettikçe salınabilecek toplam cıvanın daha doğru bir tahminini vermesini umuyoruz” dedi.

NOAA verilerine göre , Arktika gezegenin diğer bölgelerine kıyasla dört  kat daha hızlı ısınıyor ve bu da permafrostun erimesine neden oluyor.

Donmuş toprak, toprak sıcaklığının en az iki yıl boyunca donma noktasının altında kaldığı, yüzeyin birkaç metre altından binlerce metre derinliğe kadar uzanabilir. Bu tabaka çözüldükçe, yüzlerce, hatta binlerce yıldır orada hapsolmuş cıva ve karbon gibi elementler serbest kalıyor.

Smith, “Onlarca yıl boyunca maruz kalmak, özellikle de daha fazla cıva salındıkça seviyelerin artması, çevre ve bu bölgelerde yaşayanların sağlığı üzerinde büyük bir olumsuz etkiye sahip olabilir” diye konuştu.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR