Türkiye

“Ergenekon Mutki’de, Başbakan nerede?”

0
Bitlis’in Mutki İlçesi’nde 18 kişinin kemiklerinin çıktığı toplu mezara dikkat çekmek için binlerce kişinin katıldığı yürüyüşün ardından konuşma yapan BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, “Başbakan bunları ortaya çıkarmazsa Ergenekon’un suç ortağıdır. İşte Ergenekon’un izleri burada. Peki Başbakan nerede?” dedi. Eşbaşkan Selahattin Demirtaş ise, Başbakan Erdoğan’a  “Toplu mezarlar, faili meçhul cinayetler ortaya çıkartılmadığı sürece kimse Kürt halkından devlete güven duymasını beklemesin” diyerek seslendi.

HAKİKATLAR KOMİSYONU TEMEL TALEBİMİZ
MEYA-DER öncülüğünde Bitlis’in Mutki İlçesi’nde kazının yapıldığı ve 18 kişiye ait kemiklerin çıktığı çöplük alanına binlerce kişinin katıldığı yürüyüşün ardından, MEYA-DER, Barış Anneleri İnisiyatifi ve İHD’nin ortak açıklaması okundu.
Açıklamada, “Bu vahşet sizi de yakacak”, “Vahşetin baş aktörü Korkmaz Tağmadır”, “Korkmaz Tağma nerede” dövizleri taşındı. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından ortak basın metnini okuyan MEYA-DER Batman Şube Eşbaşkanı Rıfat Başalak, bölgede yaşanan kirli savaş döneminde yaşanan tahribatın haddi hesabı olmadığını söyleyerek, “Bu kirli savaşta 40 bin insanımız yaşamını yitirdi. JİTEM ve benzeri örgütler yüzünden büyük katliamlar yaşandı. İnsanlar toplu mezarlara atıldı. Burada olduğu gibi insanlık ayaklar altına alındı. Bizler şu an çocuklarımızın kemiklerini çöplük alanlardan çıkarıyoruz. Yani bir vahşete tanıklık ediyoruz. Biz acılı ailelerin temel talebi, bu katliamları yapanların adalet önüne çıkarılması ve Hakikatleri Araştırma Komisyonu’nun kurulmasıdır” dedi. Açıklama okununca çöplük alanı kazan kadınların bulduğu elbise parçalarını taşımaları duygulu anların yaşanmasına neden oldu.

BAŞBAKAN,  ERGENEKON’UN SUÇ ORTAĞI OLACAK

Başbakan Erdoğan’a seslenen BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ise, “8 yıldır iktidardasın. Jandarması polisi herşey senin elindedir. İsteseydin bu katliamları ortaya çıkarabilirdin. Ama istemiyorsun; çünkü bu bir devlet politikasıydı. Ergenekon deniliyor. İşte Ergenekon’un izleri burada. Peki Başbakan nerede? Eğer Başbakan bunu ortaya çıkartmazsa Ergenekon’un suç ortağı olacaktır” şeklinde konuştu.

EĞER AĞLANACAK BİR YER VARSA O DA BURASIDIR
Ardından bir konuşma yapan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise, Kürt sorununun adil çözülmesi için geçmişle yüzleşilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Toplu mezarlar, faili meçhul cinayetler ortaya çıkartılmadığı sürece kimse Kürt halkından devlete güven duymasını beklemesin. Bu toplu mezarlar başka bir ülkede ortaya çıksaydı dünya ayağa kalkardı. Ben buradan soruyorum. Neden bu kazılar durduruldu? Bütün kayıp yakınlarının DNA testi neden alınmıyor? Eğer ağlanacak bir yer varsa o da burasıdır. Filistin’de çocuklar, Bosna’da toplu mezarlar için dökülen gözyaşları samimiyse, gelip burada da bu gözyaşları dökülmelidir. O zaman biz de seni alkışlardık. Bakın burası Mutki çöplüğü karşı da ise Jandarma Karakolu var” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Demirtaş, “Gel ahlaklı ol, düş bu halkın önüne ve özür dile. Yoksa tarih seni yargılayacaktır” ifadesinde bulundu.

GENELKURMAY AÇIKLAMA YAPMAK ZORUNDA
İki dilli yaşam için açıklama yapan Genelkurmay ve Milli Güvenlik Kurulu’na da (MGK) MGK’ye çağrıda bulunan Demirtaş, “Bakın kışlalarda kemikler çıkıyor. Neden açıklama yapmıyorsunuz? Genelkurmay açıklama yapmak zorundadır. Bu katliamın hesabını vermek zorundadır. O dönemde kim başbakansa, kim savcı, hakim, kaymakamsa ve valiyse bunun hesabını vermelidir. Kimlik tespiti dahi yapılmadan insanları toplu olarak gömdünüz. Bunun hesabını vereceksiniz. Bu halk bunun hesabını soracaktır” açıklamasında bulundu.

Konuşmasının sonunda halka seslenen Demirtaş, “Özellikle kayıp aileleri ve olayın görgü tanıklarına çağrım ellerindeki bilgileri gelip bizimle paylaşsınlar. Özellikle İHD şubelerine bu konuda başvuru yapmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

Açıklamaların ardından binlerce kişi yine sloganlar eşliğinde Mutki merkeze kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Burada Van, Diyarbakır, Bitlis, Siirt, Batman ve Muş’tan gelen kitle araçlarına binerek geldikleri yerlere doğru yola çıktı.

BDP heyetinin ise Bitlis’te sivil toplum örgütleri ile toplu mezarlara ilişkin bir araya geleceği belirtildi.

(anf)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.