Manşetİfade ÖzgürlüğüTürkiye

Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’na açtığı ‘Man Adası’ davası, Yargıtay’dan döndü: Belgeler sahte değil

0

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun 2017’de partisinin grup toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yakınlarının off shore şirketlere 2011 yılında 18 milyon dolar gönderdiğini iddia ettiği konuşmasına Erdoğan ve yakınları tarafından açılan tazminat davası, Yargıtay kararıyla bozuldu.

Yargıtay 4’üncü Dairesi, Kılıçdaroğlu‘nun iddiaları ve ifadelerinin, siyasi alanda kaldığına ve ifade özgürlüğü kapsamına girdiğine, kişilik haklarına saldırmadığına, tartışmada kamu yararı olduğuna hükmederek üç ayrı davada verilen 631 bin TL tazminat cezasını bozdu ve davayı tümden reddetti.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını dayandırdığı belgelerinn “sahteliği hususunda bir tespit olmadığını söyleyen kararda, açıklamaların ispatına da gerek olmadığı kaydedildi:

“Davaya konu edilen ifadeler bir bütün halinde değerlendirildiğinde bir bölüm değer yargısı, diğer bölümleri ise olgusal temele dayalı değer yargısı mahiyetindedir.

 

Siyasi ortamda kullanılan söz ve ifadeler, maddi temelleri olmasa bile ifade özgürlüğü kapsamındadır. Bu nedenle davalı yanca iddia olunan hususların ispatı gerekmemektedir.”

Yargıtay, Kılıçdaroğlu’nun kullandığı belgeleri “olgusal temel” olarak nitelediği belgelerin sahteliğinin ispat edilmediğini de şöyle açıkladı:

“İddialar bir kısım swift gönderimi içeren banka para hareketlerine ilişkin bilgi ve belgelere dayandırılmaktadır. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 15/01/2018 tarih 2018/460 karar sayılı kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı ile sabit olduğu üzere, Halk Bankası Galata Ticari Şubesi’nce verilen 21/12/2017 tarihli cevabi yazıya göre, Man Adası’nda faaliyet gösteren Bellway Limited şirketinin belirtilen banka şubesinde bulunan hesabından yüksek miktarda yabancı paraların bir kısım davacıların banka hesaplarına aktarıldığı ve yine Mali Suçlar Araştırma Kurulu Başkanlığı’nın 22/12/2017 tarih ve E. 34321 sayılı yazısı ekinde gönderilen raporda belirtilen para hareketlerinin banka cevabi yazısı ile aynı olduğu tespit edilmiştir.”

Kemal Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, kararı “Yargıtay, Erdoğan’a ders verdi. Genel Başkan kazandı ve haklı çıktık” sözleriyle duyurdu.

Kılıçdaroğlu ise “Kanmayın saraydaki şahsın davalarla yaptığı algılara, hepsini kaybediyor birer birer” açaıklamasını yaptı.

Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın ise, Yargıtay’ın cezaları bozmadığını, tazminat davalarının onandığını iddia etti.

Ne olmuştu?

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Kasım 2017’de partisinin grup toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Erdoğan’ın oğlu, kardeşi, eniştesi, dünürü ve eski özel kalem müdürünün, vergi cenneti olarak nitelenen Man Adası‘ndaki off-shore şirkete, 2011 yılında 18 milyon dolar gönderdiğini iddia ederek swift mesajları ve dekontlar gösterdi.

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, oğulları Ahmet Burak Erdoğan ve Bilal Erdoğan, kızları Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Esra Albayrak, kardeşi Mustafa Erdoğan, eniştesi Ziya İlgen, dünürleri Özdemir Bayraktar, Sadık Albayrak, Osman Ketenci ve Orhan Uzuner,  1 milyon 500 bin lira değerinde manevi tazminat davası açtı.

Anadolu 20’inci Asliye Hukuk Mahkemesi, 18 Temmuz 2018’de Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesine toplamda 359 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetti. İstinaf Mahkemesi’nin ‘usulen bozma’ kararının ardından dosya yeniden yerel mahkemeye gönderildi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.