2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Erdoğan’ın ‘Hatay mahzun kaldı’ itirafı tepkilerin odağında

0
Erdoğan Hatay

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay‘da yaptığı konuşma ile Hataylılar başta olmak üzere, tüm illerdeki depremzedelerin ve muhalefetin tepkisini topladı. Antakya Spor Salonu‘nda düzenlenen AKP Hatay İlçe Belediye Başkan Adayları Tanıtım Toplantısı‘nda konuşan Erdoğan, muhalefeti hedef alan konuşmalarının yanı sıra, “Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay’a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı” ifadelerini kullandı.

“Hatay, iş ve icraat yerine laf üreten CHP zihniyetinin elinde adeta heder oldu. Sizlerin de güçlü desteğiyle 31 Mart’ta Hatay’da yeni bir dönemin kapılarını aralayacağız. El ele, gönül gönüle vererek Hatay’ın hizmet ve eser siyaseti hasretini 56 gün sonra bitireceğiz” diyen Erdoğan’ın açıklamaları hem siyasi partiler tarafından, hem de sosyal medyada yurttaşlar tarafından eleştirilerin odağı oldu.

Hatay’da gerçekleşen son iki yerel seçimde Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) adayı Lütfü Savaş belediye başkanı olmuştu. 2009’da AKP’den Antakya Belediye Başkanı olarak seçilen Savaş, 2014’te AKP’nin Hatay’da Adalet Bakanı Sadullah Ergin‘i aday göstermesinin ardından partiden ayrılarak CHP’ye katılmıştı.

CHP, Savaş’ı 31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlerde, parti içinde bazı eleştirilere rağmen yine Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak belirledi.

Lütfü Savaş: ‘Hatay şantaja boyun eğmez’

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği cümleler hepimizi üzmüştür. Bugün İstanbul‘da, İzmir‘de, Ankara‘da deprem olsa Hatay’da yaşananları mı yaşayacağız? Şunu bilmek lazım ki hepimiz bu ülkenin öz evlatlarıyız. Hatay halkı hiçbir zaman mahzun ve garip değildir. Şantaja boyun eğmemiştir” dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şunu bilmek lazım ki hepimiz bu ülkenin öz evlatlarıyız. Hepimiz bu ülkenin bekası, gelişimi, ayakta kalması için bütün benliğiyle mücadele eden insanlarız. Biz, 24 bin civarında insanımızı kaybettik. Bu acımızla bir yıldır yaşarken, bütün dertlerimizle boğuşurken hepimizin cumhurbaşkanı olduğunu düşündüğümüz Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Hatay’da daha birleştirici, bütünleştirici ve herkese eşit bir yaklaşımla herkesin hakkını dağıtıcı bir konuşma ve eylemler zincirini yapmasını beklerdik.”

“Bu konuşma üzüntüyle karşılanmıştır. Hatay’da çok daha fazla üzüntüyle karşılanmıştır. Hatay halkı hiçbir zaman mahzun ve garip değildir. Şantaja boyun eğmemiştir. Ayrıca Hatay halkı hiçbir zaman Fransızların da tehdidine boyun eğmedi. Ondan önce de tehditlere boyun eğmedi. Ondan sonra da eğmedi, bundan sonra da eğmeyecektir.”

“Bütün benliğiyle ‘Hatay’ı nasıl kurtarırız’ diye 20 yıl mücadele eden bir Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü biliyoruz. Hatay’ı Türkiye Cumhuriyeti devletine emanet etmiştir. İşte o emanet edilen coğrafyanın belediye başkanı olarak, peygamber efendimizi de çok iyi biliyoruz. ‘Bir saatlik adalet, 70 yıllık nafile ibadetten eftaldir’ diyor. Biz; hak, adalet, eşitlik konusunda taviz vermeden aynı zamanda şehrine sahip çıkarak bu şehri ebedi Türk yurdu yapmaya devam edeceğiz, her türlü olumsuzluğa rağmen. 31 Mart, bu haykırışın, bu ayakta duruşun, bu tekrar dirilişin simgesi olacaktır. 31 Mart’ta buluşmak üzere.”

‘Hatay’ı sen mahzun bıraktın’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir’de yaptığı açıklamada Erdoğan’ın sözleri için, “Gerçekten vicdan, akıl, yürek sahibi kimsenin bırakın söylemeyi, duymaya bile tahammül edemeyeceği sözler. Hataylılara siyasi şantaj yapılmasını Hataylılara havale ediyorum. Kalbinin yerinde taş olsa bu laf edilmez. Depremzedeye tehdit olur mu?” dedi.

CHP’nin eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise tepkisini X’te “Hatay’ı sen mahzun bıraktın” diyerek dile getirdi.

 

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerini eleştirerek, şu ifadeleri kullandı:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan yurttaşlarımızın bu konudaki kaygılarını dün kendi ağzıyla itiraf etmiş oldu. Buradan soruyoruz, 22 yıllık AK Parti iktidarı, kamunun kaynaklarını eşit ve adil bir şekilde vatandaşlara, yurttaşlara dağıtmadığınızı kendi ağzınızla itiraf ettiniz. ‘Bizden olursanız bize oy verirseniz, hizmet gelir’ demek istediniz. Bu Hatay’a bakmadığınızın gözlerinizi kapattığınızın resmen itirafıdır. Biz siyasi aidiyet duygusundan arınmış bir şekilde hizmet istediğimizi her fırsatta sizlere ilettik. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu şantajına asla boyun eğmeyeceğiz. Hatay’da 260 bine yakın konut ihtiyacımız var. Dün daha 7 bin küsür konutun kurasını çektiniz. İki ay sonra 75 bin, yıl sonunda 200 bin adet konut diyorsunuz. Siz depremin akut döneminde de ‘1,5 yıl içerisinde 300 bin konut teslim edeceğiz’ demiştiniz. O bakımdan biz, bize verilen sözlere değil, eylemlere bakıyoruz. Somut unsurlar üzerinden konuşmak istiyoruz. Hatay halkı size 31 Mart’ta gereken cevabı sandıkta verecektir.”

Bir diğer CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur da, Erdoğan’ın sözleri için “Asrın itirafı” dedi.

 

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.