İklim ve EnerjiGündemManşet

Erdoğan’dan talimat: Kirletici santralleri gerekirse kapatın

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, termik santrallardaki baca gazı filtreleme sistemlerinin mutlak suretle yapılması, yapılmadığı takdirde ceza verilmesi, gerekirse de kapatılması için talimat verdi.

14 Şubat 2019’da kömürlü termik santrallara havayı kirletme izni veren ve meclisteki tüm partilerin ortak kararıyla geri çekilen yasal düzenleme MADDE 50 (eski Madde 45) yeniden Meclis gündemine geliyor. 15 adet kömürlü termik santrala 4. kez havayı kirletme izni verecek teklif yasalaşırsa, Türkiye’nin en eski ve kirli santralları Haziran 2022’ye kadar havayı kirletme ve halk sağlığını tehdit etmeye devam edecek.

Erdoğan’ın, parti kurmaylarıyla bir araya geldiği toplantıda termik santrallarla ilgili önemli talimatlar verdiği öğrenildi. Baca gazı filtreleme sistemi olmayan termik santrallarla ilgili tartışma AKP MYK’nın da gündemindeydi. Erdoğan, termik santrallardaki baca gazı filtreleme sistemlerinin mutlak suretle yapılması, yapılmadığı takdirde ceza verilmesi, gerekirse kapatılmasını istedi.

‘Bizzat takip edeceğim’

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, Cumhurbaşkanı, “Kirliliğe kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Kimse milletin havasını kirletemez. Mutlaka filtreleme sistemi yapılmalı. Bu konuyu bizzat takip edeceğim” dedi. Toplantıda Erdoğan’ın gösterilen bir fotoğraf üzerine, santral yöneticilerini aradığı ve filtre takmalarını istediği de belirtildi.

STK’lar:  Madde 50 reddedilsin

Erdoğan’ın talimatını İklim Haber’e yorumlayan Greenpeace Akdeniz’den Deniz Bayram, bugün yarın Meclis Genel Kurulu’na gelmesi beklenen yasa teklifi maddesi Madde 50’nin, 6 yıldır çevre yatırımlarını yapmayan termik santralların 2.5 yıl daha bu yatırımları yapmamasına izin veren bir teklif olduğunu belirterek  şunları söyledi: “Bu santralların faaliyetlerinin durdurulması gerekiyor. 2019 son tarihti. Bütün bu şirketlere bu konuda bildirim yapılmış olmasına rağmen çevre yatırımları hayata geçmedi. Greenpeace’in bu konuyla ilgili Enerji Bakanlığı’na yaptığı başvuruda çevre yatırımlarını yapmayan santralların derhal kapatılması, faaliyetlerinin durdurulması talep edildi.”

Bayram, hava kirliliğinin neden olduğu halk sağlığına ilişkin tehdit ile ilgili yerelden gelen tepkilere değindi.

Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatörü Buket Atlı ise Madde 50 kabul edilirse en az 15 santrala çevre yatırımı yapmadan çevre ve halk sağlığına zarar verme hakkı verileceğini hatırlattı: “Şubat ayından beri 100.000 kişi temiz hava hakkını savunmak için ‘TBMM sözünü tut’ diye imza attı. TBMM’deki tüm si̇yasi̇ parti̇leri̇n temi̇z hava hakkını talep eden yüz bi̇nlerce i̇nsana, bu santrallara i̇li̇şki̇n 14 Şubat 2019’da verdi̇kleri̇ sözü i̇sti̇snasız bi̇r şeki̇lde yeri̇ne geti̇rmeleri̇ni̇ ve havayı kirletme tasarısını kabul etmemelerini, Madde 50’yi reddetmelerini talep ediyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.