TürkiyeEkonomiManşet

Erdoğan döviz kurundaki artışı değerlendirdi: Türkiye ekonomisi tırmanışta

0

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’da kıldığı cuma namazının ardından  gazetecilere döviz kurundaki artışa yönelik açıklamalarda bulundu.

Erdoğan “Kimse halkı yanıltmaya çalışmasın, dünden daha güçlüyüz” dedi. “Türkiye tırmanışta, bunu görmek istemeyenler var” diyen Erdoğan, 17 yılda terörle mücadele için harcama yaptıklarını, 150 ülkeye de koronavirüs döneminde maske, tulum gönderildiğini söyledi.

Ekonominin güçlenmesiyle ilgili buzdolabı satışlarındaki artışı örnek gösteren Erdoğan, “Buzdolabı satışlarına bakıyoruz. 2002 ‘de 1 milyon 88 bindi. Fakat 2017 itibariyle 3 milyon 107 bin, 2019’da ise 2 milyon 486 bin adede çıktı. Bu bir şeyi gösteriyor. Türkiye tırmanışta. Ama bunu görmek istemeyenler, gözü olup da görmeyenler var” dedi.

‘Lübnan’ın yanındayız’

AA’nın aktardığına göre Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta meydana gelen patlamaya ilişkin konuşan Erdoğan, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn’la görüşüp başsağlığı dileklerini ilettiğini söyledi ve “Kardeş Lübnan’ı yalnız bırakamayız” dedi.

Erdoğan, Doğu Akdeniz’deki gerilimle ilişkin ise “”Yunanistan-Mısır anlaşmasının hiçbir kıymeti harbiyesi yok. Özellikle Yunanistan’ın Libya ile ilgili olarak kıyıdaş olma konusunda bir alakası yok. Ne işi var orda, Mısır’ın aynı şekilde. Biz Libya ile böyle bir anlaşma yapınca hepsi bu işin üstüne atladılar” değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, kendisine sondaj çalışmasını durdurmasını için ricada bulunduğunu; Merkel’in bu teklifini kabul ettiğini ancak Yunanistan’a ve Mısır’a güvenmediğini, Almanya Başbakanı’na da bu durumu ilettiğini kaydetti. Erdoğan, sondaj çalışmalarına yeniden başlandığını duyurdu.

‘Tüm dünya krizde’

Erdoğan, Türk Lirası’nın döviz ve altın karşısındaki tarihi değer kaybına dair ise  “Dünyada şu anda ekonomik gelişmeleri şöyle bir gözden geçirecek olursanız; başta ABD olmak üzere, Rusya, Avrupa’ya baktığımızda ekonomide Koronavirüs seyrinden sonra çok ciddi zikzakların olduğunu görürsünüz” dedi. Konuşmasının devamında şunları söyledi:

Ben içerideki düşmanları zaten gündeme getirmek istemiyorum, bize zaten dışarıdakiler yetiyor ama içeridekiler de onlara gayet güzel pompalama görevi ifa ediyorlar.

Çok açık samimi bir şey söylüyorum. 2002 Kasım’ında göreve geldik. 2002’de toplam milli gelir 236 milyar dolardı. 2019’da 754 milyar dolara çıktı. Bakın nereden nereye…

Buzdolabı satışlarındaki artış

Aynı şekilde fert başı gelir o zaman 3 bin 581 dolardı, bu rakam 2019’da 9 bin 127 dolara çıktı. Bunun dışında otomobil satışlarına bakalım. 2002’de otomobil yurt içi satışlar 91 bin idi. 2016’da bir anda toparladı 756 bine çıktı.

Buzdolabı satışlarına bakıyoruz. 2002 ‘de 1 milyon 88 bindi. Fakat 2017 itibariyle 3 milyon 107 bin, 2019’da ise 2 milyon 486 bin adede çıktı. Bu bir şeyi gösteriyor. Türkiye tırmanışta. Ama bunu görmek istemeyenler, gözü olup da görmeyenler var. Ben belgelerle konuşuyorum. Sadece açılan şirket 30 bin 842’yken 85 bin 263’e çıktı. İstihdam 19.6 milyon kişiydi, şu anda 28 milyon 80 bin istihdam var.

‘Türkiye dimdik ayakta’

Bazı sıkıntılar yok değil. Ne kadar yanlış olarak yansıtırlarsa yansıtsınlar biz Türkiye olarak bu kalkınmamızı, tırmanışımızı yüksek oranda devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz.”

Göreve geldiğimizde Türkiye’nin IMF’e 23 milyar dolar borcu vardı. Mayıs 2013’te IMF’e olan borcumuzu sıfırladık.  105 milyar dolar rezervimiz var, Türkiye bu noktada dimdik ayakta. Kimse halkımızı yanıltmaya çalışmasın,  Türkiye dünden güçlü. Yarın daha güçlü olacağız.

Berat Albayrak’a destek

Erdoğan, aynı zamanda damadı olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile ilgili yapılan eleştirilere de yanıt vererek  “Yetişemedikleri üzüme koruk diyorlar” dedi.

Döneminde yapılan icraatları öven Erdoğan “Sen ülkeye bak ülkeye, Türkiye nerede, Batı nerede dünya nerede? 150’ye yakın ülkeye maskeden tuluma ilaçlara varıncaya kadar her şeyi gönderiyoruz. Bunlar bedelsiz olmuyor. Bunları görmüyor musunuz, kör müsünüz? Böyle bir dönemde Çam Sakura Hastanesi, Murat Dilmener Hastanesi’ni bitirdik. Bunlar neyle oluyor? Türkiye’nin gücünü gösteriyor. Biz gücümüzü milletten alıyoruz. Bu millete bunlar layıktır, yapacağız, milletimizi birilerine muhtaç etmeyeceğiz” yorumunda bulundu.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.