ManşetTürkiye

Erdoğan ve Trump’tan ortak basın toplantısı

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donal J. Trump arasındaki görüşme Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te gerçekleşti. Görüşmede ABD’li senatörler Lindsey Graham, Jim Risch, Ted Cruz, Joni Ernst ve Rick Scott da dahil oldu. 1saat 15 dakikalık görüşmenin ardından Erdoğan ve Trump ortak basın toplantısı düzenledi.

Trump: Bizim mücadele ettiğimiz gibi terörle mücadele ediyor

Trump, verimli bir toplantı geçirdiklerini söyleyerek açıklamaya başladı. İlk olarak ‘FETÖ üyeliği’ suçlamasıyla yargılanan ABD Vatandaşı ve NASA çalışanı Serkan Gölge serbest bırakıldığı için teşekkür ettiklerini belirtti.

‘S-400 alımı bizim için zorluk çıkarıyor’

Trump, Türkiye’nin mültecilere yönelik 40 milyar, Avrupa’nın ise 3 milyar dolar harcadığını ve IŞİD tutuklularının Avrupa’ya gönderilmesi gerektiğini de vurguladı. Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik ilişki hakkında ise şu açıklamaları yaptı:

“Türkiye’nin S-400 alımı bizim için çok ciddi zorluklar çıkarıyor, Bugün de üzerinde konuştuk, gelecekte de konuşacağız, umarım bunu çözmeyi başaracağız. Bakanlar görüşmeler yapmaya devam edecekler.

Ticaret anlaşması için de görüştük, ciddi ilerlemeler yaptığımızı düşünüyorum. Ticaretimiz kat kat artabilir, yaklaşık 100 milyar dolar düzeyine getirmek istiyoruz. Hedefimiz iki ülke arasındaki ticareti artırmak.”

Erdoğan: Aramızı bozmaya çalışıyorlar

Toplantıya dair açıklamada bulunan Erdoğan, “Trump ile milli güvenliğimizi tehdit eden terör oluşumlarıyla mücadele konusunda karşılıklı irademizi teyit ettik” dedi. “Terör örgütlerine sempati besleyen birtakım çevrelerin bundan rahatsızlık duyduklarını, dezenformasyonla kamuoyunun algısını bulandırmaya çalıştıklarını ve ABD ile ilişkilerini bozmaya çalıştıklarını” söyleyen Erdoğan buna rağmen ilişkilerinin olumlu olduğunu belirtti.

Türkiye’nin IŞİD ile çatışan tek NATO üyesi ülke olduğunu söyleyen Erdoğan şu ifadeleri kullandı: “Bugüne kadar 7 bin 680 yabancı terörist savaşçı yakaladık ve ülkelerine geri gönderdik. DEAŞ’la bağlantılı olabileceğini değerlendirdiğimiz yaklaşık 77 bin kişiye de ülkemize giriş yasağı koyduk. Şu an hapishanelerimizde 40 farklı ülke vatandaşı 1216 DEAŞ mensubu var. PKK/YPG’nin elindeki kamplardan kaçarak Türkiye’nin kontrolündeki bölgeye geçen aralarında kadınların ve çocukların da bulunduğu 287 kişiyi yakaladık.”

“Bilindiği gibi özellikle Bağdadi’nin ölümünden sonraki süreçte de bizler gerek cezaevlerinden Suriye tarafında kaçmaya çalışan gerek ülkemizde şu anda 2 bin 200 civarında DEAŞ’lı elimizde tutuklu veya mahkumdur.”

‘Geri dönüşler başladı’

G20 Zirvesi’nde Güvenli Bölge oluşturma çağrısı zamanında yapılmadığı için on binlerce kişinin öldüğünü söyleyen Erdoğan “Cerablus‘ta 365 bin Suriyelinin kendi topraklarına dönüşünü sağladık. Barış Pınarı Harekatı‘yla şehir ve köylere geri dönüşler başladı” diye konuştu.

“Şartlar uyarsa Patriot alırız”

İki ülke arasındaki S400 ticaretine de değinen Erdoğan  “S400 sistemi ve F35 programı başta olmak üzere bu alanda karşılaştığımız sınamaların üstesinden ancak diyalogla gelebiliriz. Sayın Başkan’a, istenilen şartlarda teklif verilmesi halinde Patriot satın alabileceğimizi tekrar söyledim ve söylüyorum” ifadelerini kullandı.

Erdoğan konuşmasında ABD Temsilciler Meclisi’nin Ermeni Soykırımı’nı tanıyan tasarıyı onaylamasına da değindi ve “Karar vericiler siyasetçiler değil, tarihçiler olmalıdır” dedi.  Son olarak ise Fethullah Gülen cemaati zanlılarının iadesini beklediklerini belirtti.

“Dost canlısı gazeteciler” ile soru- cevap

Toplantı sonrası gerçekleştirilen soru-cevap bölümünde ise ABD Başkanı Trump, Türkiye’den “sadece dost canlısı” gazetecilerden soru alınacağına söyledi ve “onlardan çok fazla yok zaten” ifadelerini kullandı.  Trump’ın 9 Ekim’de Erdoğan’a gönderdiği ve içinde sert sözler olan mektuba ne olduğu soruldu. Erdoğan soruyu, “Sayın Başkana aynen takdim ettik. Gelen mektubu da aynı şekilde kendilerine verdik” şeklinde cevapladı.

Kürlerle ilgili politikalarının sorulduğu soruya da her iki siyasetçi de “Kürtler ile harika bir ilişkileri olduğunu” ve asıl sorunlarının “terör örgütleri olduğunu” söyledi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.