ManşetTürkiye

Erdoğan: Rabbim Rize’deki gibi felaketlerden bizleri muhafaza buyursun

0

Cumhurbaşkanı ve AKP‘nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya‘daki cuma namazı çıkışı gazetecilere yaptığı açıklamada, şiddetli yağışın ardından yaşanan sel ve heyelan sonucu altı kişinin yaşamını yitirdiği, kaybolan iki kişinin ise halen arandığı Rize‘yle ilgili konuştu.

Erdoğan şunları söyledi: “Kendi ilçem de dahil olmak üzere şu an itibariyle 2 kaybın dışında altı ane vefatımız var. Üç bakanımız orada. Gerek Süleyman Bey, gerek Murat Kurum Bey, gerekse Adil Bey oradalar. Sürekli kendileriyle irtibat halindeyiz. Ve yoğun bir şekilde AFAD’ımızın çalışması var. Tüm iş makinalarıyla oradaki çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.”

Ölenlere rahmet dileyen ve “Rabbim bu tür felaketlerden bizleri muhafaza buyursun diyorum” diyen Erdoğan şöyle devam etti:

‘Bol yağmur alan bir ilimiz’

“Rize’miz daha doğrusu Doğu Karadeniz‘imiz her zaman bu tür felaketlerle karşı karşıya. Çünkü bol yağmur alan bir ilimiz. Bunda da biliyorsunuz saatte 202 metreküp yağmur aldı. Tabii çay bitkisi aynı zamanda gübreleme tekniği sebebiyle de aldığı o yağmurla gübrenin yani azotun özellikle balçığa dönüştüğü bir bitki.  Bu balçığa dönüşmesi de ne yapıyor? Dikey bir kök olmadığı için bakıyorsunuz onlar hep birlikte aşağı doğru iniyor. Ağaçlama çay arasında yok.

Eskiden dikey köklü ağaçlarımız vardı şimdi o ağaçlar kalamadı çünkü o ağaçlar söküldü ve yerine çaylıklar yapıldı. Şu an itibariyle bütün bu çaylıkların kendi dayılarımın evlerinin altındaki yerler de dahil olmak üzere onlar da kaydılar. Ciddi manada onlarda da zararlar söz konusu. Temennimiz cana bir şey gelmemesi. Ama şu an itibariyle altı tane kaybımız var. ölenlerimizin yakınlarına sabırlar diliyorum. Takip ediyoruz, ne gerekiyorsa bütün imkanlarımızla yerine getireceğiz.”

‘Kuzey Kıbrıs’ta müjde vereceğim’

Pazartesi günü KKTC’ye gideceğini de açıklayan Erdoğan, “Geniş bir heyetle gideceğiz.  Birinci gün KKTC parlamentosunda milletvekillerine bir hitabımız olacak. Bunun yanında yine KKTC’de gerek müjdesini orada parlamentoda vermek istiyorum. Güzel bir adımımız var. Ön çalışmalarını bitirdik. Salı günü de yine Kuzey Kıbrıs’ta malum her yıl yaptığımız törenlerimiz var. Törenlerimizi de geniş bir heyetle gerçekleştirip Salı akşamı tekrar yurda döneceğiz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.