GündemManşet

Erdoğan: Özel yetkili mahkemeler kalkacak

0

Başbakan Erdoğan, İran’a uçmadan önce yaptığı açıklamada, Özel yetkili mahkemelerin kaldırılacağını, dosyalar ağır ceza mahkemelerine devredileceğini söyledi. Yeniden yargılama talepleriyle ilgili düzenleme henüz belli değil.

TMK, TCK’ya aktarılacak

Başbakan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

“Özel Yetkili Mahkemeler, bunu kaldırmayı kesinlikle hedefledik. TMK’yı (Terörle Mücadele Kanunu) da aynı şekilde kaldırmayı, ama buradaki TCK’ya (Türk Ceza Kanunu) aktarılması gereken maddeleri aktarma gibi bir hedefimiz var. Ve Özel Yetkili Mahkemeleri kaldırarak, buradaki dosyaları tamamiyle Ağır Ceza Mahkemelerine devretmek suretiyle artık bu süreci kapatmış olacağız. Böylece sadece 133 ağır ceza mahkemesi var, yanılmıyorsam 8 tane de özel yetkili mahkeme var. Bundan sonra 133 ağır ceza mahkemesiyle artık bu süreci sürdüreceğiz.”

Bozdağ: “Yerel seçimler öncesinde değişecek”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da, ilgili yasal düzenlemenin Meclis tatile girmeden once, yani 30 Mart’taki yerel seçimler öncesinde yapılacağını söyledi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve bakanlık bürokratları Pazar günü Başbakan Erdoğan’a yeniden yargılama konusunun da yer aldığı tasarı taslağı ile ilgili bilgi verdi. Bu bilgilendirmenin ardından, taslakta yer almamasına rağmen TMK’nın tamamen kaldırılması gündeme geldi. Bu kanundaki bazı düzenlemelerin TCK’ya aktarılması halinde terörle mücadelede zafiyet yaşanmayacağı konusunda görüş birliğine varılınca taslağa TMK’nın kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin eklenmesine karar verildi. Erdoğan, taslakta netleşmeyen bazı konuların perşembe gününe (yarın) kadar tamamlanması talimatını verdi. Başbakan  İran’dan döndükten sonra bakanlık bürokratları ile bir araya geleceği ve taslağa son şeklinin verileceği öğrenildi.

mahkeme-2Yeniden yargılama formülü belli beğil

Taslakta netleşmeyen konular arasında yeniden yargılama talepleri ile ilgili düzenleme de var. Adalet Bakanlığı’nın yeniden yargılama başvurularıyla ilgili Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda kıdemli üyelerden oluşan bir kurulun karar vermesi ile özel yetkili mahkemeler kaldırılınca dosyaların devredileceği ağır ceza mahkemelerinin yetkili olması formülünün üzerinde çalıştığı öğrenildi.

Hangi davalar etkilenir?

Ağır ceza mahkemelerine gönderilecek davalar arasında Poyrazköy, Kafes, 28 Şubat, 12 Eylül, KCK davaları, askeri casusluk da var. Ergenekon davasında kararını açıklayan özel yetkili mahkeme gerekçesini tamamladıktan sonra dosya Yargıtay’a gidecek. Yargıtay’ın olası bir bozma kararı vermesi halinde bu dava da normal ağır ceza mahkemelerinde devam edecek.

(Vatan, Yeşil Gazete)

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.